Το νυχτερινό κλάμα των μωρών φέρνει διαζύγια

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι λόγοι για να μπει τέλος σε ένα γάμο σχετίζονταν με ένα τρίτο πρόσωπο, την εμπλοκή των γονιών στη σχέση, την ασυμβατότητα των χαρακτήρων κ.ο.κ...

 Φαίνεται όμως πως στους σύγχρονους γάμους το νυχτερινό κλάμα του μωρού και τα συνεπακόλουθα ξενύχτια μπορεί να οδηγήσουν στο διαζύγιο έναν στους τρεις γάμους, σύμφωνα με βρετανική δημοσκόπηση. Οι γονείς μικρών παιδιών κοιμούνται περίπου έξι ώρες κάθε νύχτα, μια ώρα λιγότερο από το απαραίτητο, όταν οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ενήλικοι χρειάζονται τουλάχιστον 5 ώρες αδιάκοπου ύπνου για να λειτουργήσουν επαρκώς την επόμενη ημέρα.

 Το 30% των ερωτηθέντων απέδωσαν στα ξενύχτια ή στο διακεκομμένο ύπνο, λόγω των παιδιών τους, την αποτυχία του γάμου τους, ενώ το 11% παραδέχθηκαν ότι παρίσταναν πως κοιμούνταν ώστε να αναλάβει το ξύπνιο παιδί ο/η σύντροφός τους. Μάλιστα, ένα 11% δεν δίστασαν να πουν πως απλώς έκλειναν την πόρτα για να μην ακούνε τη φασαρία και 9% άνοιγαν την τηλεόραση.

 Βέβαια, οι… άυπνες νύχτες κρύβουν και ουσιαστικούς κινδύνους, αφού ένας στους είκοσι δήλωσε πως κοιμήθηκε στο τιμόνι από την κούραση. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο, αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις και ξεσπάσματα. Αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα όρια και οι κανόνες, που περιβάλλονται με αγάπη, είναι απαραίτητοι για τα παιδιά, όπως επίσης και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ψυχολογική και σωματική υγεία γονέων και παιδιών.

 tromaktiko