Από τη Μ. Πέμπτη οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι το δικαιούνται και πόσα χρήματα θα λάβουν

 Κοινωνικό μέρισμα 500 ευρώ για τον άγαμο το οποίο διευρύνεται σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες θα χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαΐου, μετά την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους.

 H σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έως τη Μεγάλη Πέμπτη για την υποβολή αιτήσεων.

 Σε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και από το ΠΑΣΟΚ οι κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης «κλείδωσαν» τα κριτήρια διανομής του μερίσματος των 525 εκατ.ευρώ σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών.

 Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως τη Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου το επίδομα να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Μαΐου.

 Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβερνητική απόφαση προβλέπει ότι:

 - Η ενίσχυση ξεκινά από τα 500 ευρώ για άγαμο και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για πολύτεκνους. Για οικογένεια με 4 παιδιά, το επίδομα είναι 1.000 ευρώ.

 - Βασικό κριτήριο αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα, όπως αποτυπώθηκε στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2012).

 Για τον άγαμο το φορολογητέο εισόδημα είναι 6.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα ισχύει κριτήριο 125.00 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( σε όρους αντικειμενικών αξιών) και 250.000 ευρώ για τους έγγαμους.

 - Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία το εισοδηματικό όριο θα προσαυξάνεται κατά επιπλέον 1.000 ευρώ.

 - Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ώστε να λάβουν περισσότερες το επίδομα.

newsbeast