Τηλεόραση και υπολογιστής «βάζουν» περιττά κιλά στα παιδιά

Οι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει ακόμη με ποιο τρόπο η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο υπολογιστής επηρεάζουν τα παιδιά... ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η υπερβολική χρήση τους τα ωθεί στην παχυσαρκία και την επιθετικότητα.

 «Οι γονείς που διαβάζουν αυτές τις έρευνες θα πρέπει να σπεύδουν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών τους. Πρέπει να μειώσουν τον χρόνο που τα αφήνουν είτε να παρακολουθούν τηλεόραση είτε να ασχολούνται με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και να τα προτρέπουν να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο», δήλωσε η Diane Gilbert-Diamond, βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Geisel στο Darthmouth.

 Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 3.600 παιδιά ηλικίας 2-6 ετών για ένα διάστημα 3 χρόνων και διαπίστωσαν ότι όσα περνούσαν πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη ήταν πιο πιθανό να έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής ή να βιώνουν συναισθηματικά και οικογενειακά προβλήματα.

 Σε μία άλλη έρευνα, που διήρκεσε 14 χρόνια (1998-2012) και στην οποία συμμετείχαν 213 παιδιά ηλικίας 5, 7 και 9 ετών καθώς και οι γονείς τους (112 μητέρες και 103 πατεράδες), διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ήταν πιο αδύνατα, όταν οι μητέρες τους παρακολουθούσαν στενά τον χρόνο που αφιέρωναν βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο έλεγχος από τους πατεράδες δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

 Τα ευρήματα των δύο ερευνών δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».

 tro-ma-ktiko