Σκληρός ή ευαίσθητος άνδρας; Ποιος τύπος σου ταιριάζει πιο πολύ;

Ο σκληρός άντρας =ο αντρισμός που αντιστέκεται στη θηλυκότητα). Ο ευαίσθητος άντρας =αναπτυγμένη θηλυκότητα, καταπιεσμένος αντρισμός). Και οι ενδιάμεσοι…

Ο ψυχολόγος John Gray αναλύει τους δυο τύπους ανδρών και την ψυχοσύνθεσή τους.

Στις επόμενες παραγράφους θα δούμε παραδείγματα του κάθε τύπου και μερικά από τα πιθανά αίτια. Μερικοί άνθρωποι ταιριάζουν μόνο με μία απ’ αυτές τις κατηγορίες, ενώ άλλοι μπορούν ν’ αλλάζουν απ’ τη μια στην άλλη. Οι άντρες συνήθως κυμαίνονται ανάμεσα στο σκληρό και στον ευαίσθητο τύπο.

Ο Σκληρός Άντρας 

Γενικά, ένας σκληρός άντρας έλκεται από μια γυναίκα που αντανακλά μέρη από την μη αναπτυγμένη θηλυκή πλευρά του. Όταν συνδεθεί μαζί της, νιώθει πιο ολοκληρωμένος και γεμάτος, κι έτσι διεγείρεται, αναστατώνεται, η περιέργεια και το ενδιαφέρον του εξάπτονται. Αυτή είναι η καλή, αρχική φάση της σχέσης. Τότε όμως αρχίζουν να εμφανίζονται και τα προβλήματα.

Καθώς είναι μαζί, αναπόφευκτα εκείνος αρχίζει να αντιστέκεται στις διαφορές της. Ο ερωτικός δεσμός του μαζί της διευκολύνει την εμφάνιση της δικής του θηλυκής πλευράς. Όσο είχε μάθει μέχρι τώρα, να απορρίπτει τις θηλυκές του ιδιότητες, Την τόσο, όταν αυτές αρχίσουν να προβάλουν, θ’ αρχίσει να απορρίπτει τη σύντροφό του.

Για παράδειγμα, όταν ο άντρας αγαπάει τη σύντροφό του, γίνεται πιο ευαίσθητος, συναισθηματικός και χρειάζεται αγάπη και επιβεβαίωση. Αυτές όμως είναι ιδιότητες της θηλυκής του πλευράς. Αν έχει συνηθίσει να πιστεύει ότι αυτά τα συναισθήματα είναι δείγμα αδυναμίας, θα αντισταθεί σ’ αυτή τη φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης.

Οι πεποιθήσεις του αυτές μπορεί να διαμορφώθηκαν όταν έβλεπε πώς αντιδρούσε ο πατέρας του στη γυναικεία πλευρά της μητέρας του. Αν ο πατέρας του ασκούσε κριτική ή δεν σεβόταν τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες της, τότε, υποσυνείδητα, το μικρό αγόρι αντιστάθηκε στην ευαισθησία ή στην έκφραση των συναισθημάτων του καθώς μεγάλωνε. Ίσως πάλι ο πατέρας να μην έδειχνε τα συναισθήματά του, κι έτσι το μικρό παιδί πήρε πολλές φορές το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι άντρες δεν κλαίνε και δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους.

Τέτοια μηνύματα δεχόμαστε ασυνείδητα χιλιάδες και χιλιάδες φορές. Αργότερα, ενήλικος πια, ο σκληρός άντρας ερωτεύεται κι αρχίζουν να βγαίνουν από μέσα του τρυφερά συναισθήματα, αλλά οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας εμποδίζουν τη διαδικασία της ωρίμανσης. Εκείνη τη στιγμή δεν καταλαβαίνει τι του συμβαίνει. Η εσωτερική αντίσταση στη θηλυκή του πλευρά, που προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια, γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνει. Αρχίζει να μη νιώθει άνετα, να γίνεται υπερβολικά αμυντικός, ελεγκτικός, κριτικός, απογοητευμένος, ηθικολόγος, υποτιμητικός, συγκαταβατικός, ανυπόμονος, ή απλά να κλείνεται στον εαυτό του - χωρίς να καταλαβαίνει το γιατί.

Αντιστεκόμενος στις θηλυκές ιδιότητες που ξεπηδούν από μέσα του, απορρίπτει τη θηλυκή σύντροφό του, ή προσπαθεί να την αλλάξει, την “προσαρμόζει” ή αγνοεί τα συναισθήματα και τις ανάγκες της. Μη συνειδητοποιώντας την πραγματική αιτία της ανησυχίας του, πιστεύει ότι φταίει η σύντροφός του. Όσο κατακρίνει τη θηλυκότητά του, τόσο θα προβάλει αυτή την κριτική στάση στη σύντροφό του. Χωρίς τη γνώση, ο σκληρός άντρας θα χρειαστεί πολύ καιρό για να κατανοήσει τη θηλυκή πλευρά του. Για να ξεπεράσει την εσωτερική του αντίσταση, πρέπει να μάθει να σέβεται τις γυναικείες ιδιότητες, αξίες και ανάγκες.

Αν μάθει ν’ ακούει τις γυναίκες με σεβασμό, προσοχή, κατανόηση και υπομονή, μετά θ’ αρχίσει να δέχεται τα συναισθήματά του, θα βοηθηθεί να ξε- περάσει την προσωρινή αντίσταση, που οφείλεται στις πεποιθήσεις που διαμορφώθηκαν στην παιδική του ηλικία. Θ’ αρχίσει να νιώθει κατανόηση για τις γυναίκες και τα παιδιά, γιατί θα καταλαβαίνει πώς αισθάνονται και πώς λειτουργούν. Ίσως ακόμη χρειαστεί να κάνει κάποια θεραπεία για τη σχέση του με τη μητέρα του. Να θυμάστε: πριν κρίνετε μια γυναίκα, προσπαθήστε να την καταλάβετε!

Η Γυναίκα 

Λίγο πολύ η ίδια διαδικασία αντίστασης συμβαίνει και στις γυναίκες. Για παράδειγμα, όταν η γυναίκα-μάρτυρας ερωτευτεί έναν σκληρό άντρα, ίσως γίνει πιο κατηγορηματική, πιο δυνατή, πιο αμερόληπτη και αυτόνομη. Αυτές είναι ιδιότητες της αρσενικής πλευράς της. Με το ν’ αγαπήσει, να εμπιστευτεί και να δεχτεί την επιθετικότητα και κατηγορηματικότητά του, είναι φυσικό ν’ αρχίσει να έρχεται σε επαφή μ’ αυτές τις ιδιότητες που είναι μέσα της.

Αν έχει μάθει να πιστεύει ότι οι δυνατές γυναίκες είναι απορριπτέες, ασυνείδητα θα αντισταθεί σ’ αυτή τη φυσιολογική διαδικασία ολοκλήρωσης. Πιθανό να έχει μάθει να πιστεύει από πολύ μικρή, ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι κατηγορηματικές, ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι, ότι είναι υποδεέστερες από τους άντρες, ότι δεν πρέπει ποτέ να δείχνουν την εξυπνάδα τους σ’ έναν άντρα, ότι πρέπει να είναι υποτακτικές, κ.ά.

 Οι πεποιθήσεις αυτές διαμορφώνονται πιο δραματικά όταν το μικρό κορίτσι βλέπει τη μητέρα του να καταπνίγει τις αντρικές της ιδιότητες. Αν η μητέρα έχει το ρόλο του μάρτυρα, αυτός είναι ο γυναικείος ρόλος που θα μάθει και το παιδί. Όταν ο Μπαμπάς μεταχειρίζεται τη Μαμά και τις αδελφές της μ’ έναν τρόπο και τους αδελφούς της μ’ έναν άλλο, το κορίτσι μαθαίνει ότι η θέση της είναι στο σπίτι, ότι είναι υποδεέστερη κι ότι πρέπει να στηρίζεται στον Μπαμπά, ότι πρέπει πάντα να συμμορφώνεται με τη θέλησή του, ότι η γνώμη της Μαμάς είναι πάντα κατώτερη από του Μπαμπά, ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι επιτυχημένες, κ.ά.

Με χίλιους τρόπους παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι ασφαλές για μια γυναίκα να συμπεριφέρεται με τον αντρικό τρόπο. Όταν ενηλικιωθεί κι αγαπήσει έναν άντρα, η αντρική πλευρά της, όπως είπαμε, θ’ αρχίσει να αναδύεται. Εξαιτίας των αρνητικών πεποιθήσεων και της αγωγής της, δεν θα νιώθει ασφαλής αν ανοιχτεί στις αντρικές της ιδιότητες. Κι ίσως αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερο προστατευτική, κριτική, ισχυρογνώμων, καχύποπτη, μνησίκακη, και να κάνει μανούβρες πίσω από τη πλάτη του άντρα που αγαπάει. Όλες οι αρνητικές της κρίσεις για τη δική της αντρική πλευρά προβάλλονται στο σύντροφό της. Αν και ασυνείδητα αντιστέκεται στον ίδιο της τον εαυτό, συνειδητά αρχίζει τυραννικά να αντιδρά, να μνησικακεί και να απορρίπτει το σύντροφό της.

Για να ξεπεράσει την εσωτερική της αντίσταση, η γυναίκα- μάρτυρας χρειάζεται να μάθει να είναι αυτόνομη και κατηγορηματική. Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να μάθει να ζητάει υποστήριξη και να πάψει να περιμένει να προλαβαίνουν οι άντρες τις ανάγκες της, όπως εκείνη κάνει γι’ αυτούς. Μια και έχει την τάση στις σχέσεις της να κρατάει λογαριασμό, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το ρόλο της, που επιτρέπει συχνά στο λογαριασμό να γίνεται πολύ άνισος. Όταν συμβαίνει αυτό, εκείνη πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να εκφράζει την πικρία της. Πρέπει να παραδεχτεί και να θεραπεύσει τα απωθημένα συναισθήματα θυμού και πικρίας που είναι συσσωρευμένα από το παρελθόν της. Συνήθως, χρειάζεται να κάνει μια θεραπεία για τη σχέση της με τον πατέρα της.

Ο ευαίσθητος Άντρας

 Όταν ο τύπος του ευαίσθητου άντρα πλησιάσει μια γυναίκα, οι καταπιεσμένες του αντρικές ιδιότητες έρχονται στην επιφάνεια. Κάποια στιγμή - αν έχει μάθει να πιστεύει ότι η επιθετικότητα είναι καταστροφική κι όχι δημιουργική, ότι η κατηγορηματικότητα ισοδυναμεί με εγωισμό που δεν είναι θετικός, ή ότι οι ορ- θολογιστές δεν είναι αγαπητοί - ασυναίσθητα θα προσπαθήσει να συγκροτήσει τις αναδυόμενες αντρικές του ιδιότητες.

Αυτή η αρνητική πεποίθηση μπορεί να διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να είδε τον πατέρα του να χρησιμοποιεί την επιθετική του ενέργεια για να πληγώνει παρά για να είναι δημιουργικός ή παραγωγικός. Σε τέτοιες συνθήκες το μικρό παιδί μπορεί να απορρίψει τον αντρισμό σαν κάτι βλαβερό και να πλησιάσει περισσότερο τη μητέρα του. Μπορεί να βίωσε την κατηγορηματικότητα του πατέρα του σαν μια εγωιστική έκφραση, ή σαν έναν τρόπο για έλεγχο, και γι’ αυτό να επεδίωξε να καταπιέσει τη δική του κατηγορηματικότητα. Μπορεί να είχε δει τον πατέρα του να δικαιώνει την κακή συμπεριφορά και να βίωσε τη δύναμη της νοημοσύνης σαν αρνητικό στοιχείο.

Σαν παιδί, ο ευαίσθητος άντρας είχε έντονα επηρεαστεί από το παράδειγμα των γονιών του. Πιθανό να απέρριψε τον αντρισμό του, αν αντιλήφθηκε τη μητέρα του να πληγώνεται από άντρες. Τη δυσπιστία που νιώθει εκείνη για τον πατέρα του, το αγόρι αρχίζει να την αισθάνεται για τη δική του αντρική πλευρά. Ένας άντρας που έχει καταπιέσει τον αντρισμό του, συνήθως έλκεται από γυναίκες που έχουν αναπτύξει αυτές τις ιδιότητες. Όπως είπαμε, η ένωση των αντιθέτων δημιουργεί πάθος, όταν όμως οι αντρικές του ιδιότητες αρχίσουν να εμφανίζονται επέρχεται μια αλλαγή. Επειδή από παιδί έχει διαμορφώσει αρνητικές πεποιθήσεις για τον αντρισμό, την επιθετικότητα, την κατηγορηματικότητα, τη δύναμη, κ.λπ., θ’ αρχίσει να βιώνει μια εσωτερική αντίσταση. Η αντίσταση αυτή προβάλλεται στη σύντροφό του. Ασυνείδητα παίρνει στάση αμυντική, κριτική, καχύποπτη, κάνει μανούβρες, γίνεται μνησίκακος και απορριπτικός.


 Για να ξεπεράσει την εσωτερική του αντίσταση, ο ευαίσθητος άντρας πρέπει να μάθει να μη ρίχνει το φταίξιμο στη σχέση του και να γίνει υπεύθυνος και υπόλογος για ό,τι του συμβαίνει. Χρειάζεται επίσης να μάθει να είναι αποφασιστικός, ορθολογιστής και λογικός, θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στο μυαλό του, για να παίρνει αποφάσεις, παρά στα συναισθήματά του. Χρειάζεται να συνηθίσει να κάνει μικρά πράγματα για να υποστηρίξει τη σύντροφό του, πράγματα που απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να μάθει να κρατάει το λόγο του. να χρησιμοποιεί την επιθετική του ενέργεια για να πληγώνει παρά για να είναι δημιουργικός ή παραγωγικός. Σε τέτοιες συνθήκες το μικρό παιδί μπορεί να απορρίψει τον αντρισμό σαν κάτι βλαβερό και να πλησιάσει περισσότερο τη μητέρα του. Μπορεί να βίωσε την κατηγορηματικότητα του πατέρα του σαν μια εγωιστική έκφραση, ή σαν έναν τρόπο για έλεγχο, και γι’ αυτό να επεδίωξε να καταπιέσει τη δική του κατηγορηματικότητα. Μπορεί να είχε δει τον πατέρα του να δικαιώνει την κακή συμπεριφορά και να βίωσε τη δύναμη της νοημοσύνης σαν αρνητικό στοιχείο.

Σαν παιδί, ο ευαίσθητος άντρας είχε έντονα επηρεαστεί από το παράδειγμα των γονιών του. Πιθανό να απέρριψε τον αντρισμό του, αν αντιλήφθηκε τη μητέρα του να πληγώνεται από άντρες. Τη δυσπιστία που νιώθει εκείνη για τον πατέρα του, το αγόρι αρχίζει να την αισθάνεται για τη δική του αντρική πλευρά.

Ένας άντρας που έχει καταπιέσει τον αντρισμό του, συνήθως έλκεται από γυναίκες που έχουν αναπτύξει αυτές τις ιδιότητες. Όπως είπαμε, η ένωση των αντιθέτων δημιουργεί πάθος, όταν όμως οι αντρικές του ιδιότητες αρχίσουν να εμφανίζονται επέρχεται μια αλλαγή. Επειδή από παιδί έχει διαμορφώσει αρνητικές πεποιθήσεις για τον αντρισμό, την επιθετικότητα, την κατηγορηματικότητα, τη δύναμη, κ.λπ., θ’ αρχίσει να βιώνει μια εσωτερική αντίσταση.

 Η αντίσταση αυτή προβάλλεται στη σύντροφό του. Ασυνείδητα παίρνει στάση αμυντική, κριτική, καχύποπτη, κάνει μανούβρες, γίνεται μνησίκακος και απορριπτικός. Για να ξεπεράσει την εσωτερική του αντίσταση, ο ευαίσθητος άντρας πρέπει να μάθει να μη ρίχνει το φταίξιμο στη σχέση του και να γίνει υπεύθυνος και υπόλογος για ό,τι του συμβαίνει. Χρειάζεται επίσης να μάθει να είναι αποφασιστικός, ορθολογιστής και λογικός, θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στο μυαλό του, για να παίρνει αποφάσεις, παρά στα συναισθήματά του. Χρειάζεται να συνηθίσει να κάνει μικρά πράγματα για να υποστηρίξει τη σύντροφό του, πράγματα που απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να μάθει να κρατάει το λόγο του.

 Για να δυναμώσει τον αντρισμό του, ο ευαίσθητος άντρας πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα, να κάνει παρέα με άντρες, να Βλέπει έργα με δράση ή να αρχίσει να ασχολείται μ’ ένα ανταγωνιστικό άθλημα, είναι πολύ σημαντικό να κάνει θεραπεία για τη σχέση με τον πατέρα του, όπως επίσης να έχει άντρες για δασκάλους, καθοδηγητές ή συμβούλους.

 boro.gr