Ανεβαίνοντας επίπεδο, ανεβαίνοντας ζωή!

Για να μπορούμε να εισέλθουμε στο νέο μαγικό κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας, μέρα με τη μέρα, θα πρέπει να βρούμε το κλειδί, που ανοίγει αυτή την πόρτα.

Είναι σίγουρα μεγάλη η πρόκληση να βρίσκεις τον τρόπο να είσαι ευτυχισμένος, εκεί που όλα μοιάζουν να χάνονται.

 Είναι ενδιαφέρον και σοκαριστικό συνάμα, να ανακαλύπτεις ότι σχεδόν όλα όσα έχεις μάθει μέχρι τώρα είναι εντελώς άχρηστα για τη ζωή σου.

 Εκεί που νιώθεις ξεκρέμαστος, άβουλος και βλάκας είναι μία ενδιαφέρουσα στιγμή, στην πραγματικότητα: Εκεί ανεβαίνεις επίπεδο, εκεί ανεβαίνεις ζωή.

Μια σημαντική ικανότητα που θα μπορούσαμε να έχουμε είναι ο τρόπος του να ενεργεί κανείς. Όταν το έχουμε, κάνουμε μία πολύ σωστή επιλογή η οποία αμέσως μετά θα μας δικαιώσει, όταν δεν το έχουμε θα πέφτουμε από το ένα λάθος στο άλλο.

 Μόνο εμείς θα φταίμε για την κατάστασή μας και μόνο εμείς μπορούμε να βγούμε από αυτή τη κατάσταση. Αποκτώντας τον τρόπο του να ενεργεί κανείς, για όσο διάστημα έχουμε αυτή την ικανότητα, βιώνουμε παράλληλα μία φυσική ευτυχία, σιγουριά και τη διάθεση να αστειεύεσαι με ότι σου συμβαίνει, με ρίσκο να παρεξηγηθείς από τους γύρω σου, που βιώνουν τις καταστάσεις της ζωής υιοθετώντας την πλευρά του θύματος σαν να ήταν η μόνη τους (ζοφερή συνήθως) πραγματικότητα.

Το να ανεβαίνουμε επίπεδο σημαίνει ότι καταστάσεις που μέχρι χθες μας συνέβαιναν και μας πηγαίναν κάτω, τις απεχθανόμασταν, μας υποχρέωναν σε μία μονότονη δραστηριότητα (πχ μια βαρετή δουλειά), ή μας υποχρέωναν σε ένα διανοητικό βασανιστήριο (βλ. όταν δεν έχεις καμμία δουλειά) μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, να τις καταλάβουμε, να κυριαρχήσουμε πάνω τους και να τις ξεπεράσουμε. Θα ρωτήσει κάποιος εύλογα: Δηλαδή εάν κάποιος αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας (και επακόλουθης απενταρίας) εάν ανεβεί επίπεδο, θα ξεπεράσει την ανεργία του; – Η απάντηση είναι ναι, και μάλιστα όχι μόνο αυτό, μα πολλά πολλά περισσότερα.

 Ποιος είναι ο τρόπος λοιπόν να ανεβαίνεις επίπεδο; Φυσικά δεν είναι το να βλέπεις τηλεόραση ή να διαβάζεις εφημερίδες (των λεγόμενων κυρίων, μάλλον και πιο κατευθυνόμενων ΜΜΕ). Δείτε και από μόνοι σας πόσο άβουλοι και ζαλισμένοι αισθάνεστε μετά από μία τέτοια ενασχόληση προγραμματσισμού και προπαγάνδας πάνω σας. Φυσικά δεν αλλάζεις επίπεδο όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση φόβου. Ο φόβος όπως και αν προκλήθηκε σου κόβει τα πόδια (και σου ψαλιδίζει τα φτερά). Επίσης δεν είναι όταν βρίσκεσαι στο μέσο μιας συζήτησης όπου ο ένας προσπαθεί να επιδείξει στον άλλον την ανωτερότητά του (χμ, μάλλον την ξεροκεφαλιά του), και η οποία καταλήγει στο να μιλάει τελευταίος και (μόνος του πια, αφού έχει βγάλει τους υπόλοιπους συμπαίκτες νοκ άουτ) αυτός που έχει την πιο γαϊδουρινή επιμονή.

Δεν μπορείς να ανέβεις επίπεδο όταν είσαι ένας χαζός συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε σκηνή αυτής της μεγάλης παράστασης που λέγεται ζωή. Επίσης δεν μπορεί κάποιος άλλος να σε ανεβάσει επίπεδο. Μπορεί να σε εμπνεύσει κάποιος, να σε βοηθήσει, αλλά πάντα είναι μία προσωπική σου επιλογή και απόφαση να ανέβεις επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μεσσίας, ούτε οι άλλοι (η παγκόσμια επανάσταση ήταν και παραμένει μία ματαιότητα). Είναι δική σου αποκλειστικά ευθύνη και εξουσία να χρησιμοποιήσεις τα γεγονότα και τις ευκαιρίες γύρω σου για να ανέβεις επίπεδο. Εύλογο ερώτημα λοιπόν: Πότε αλλάζουμε επίπεδο και πως;

Το ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε επίπεδο μας το δείχνει η ζωή μας: Όταν έχουμε φτάσει σε αδιέξοδα. Όταν χτυπάμε το κεφάλι μας στο τοίχο ξανά και ξανά. Όταν ξενυχτάμε τα βράδια ψάχνοντας τη λύση. (Μάλλον τα προηγούμενα ταιριάζουν σε πολλούς). Συχνά αισθανόμαστε βλάκες και ανήμποροι. Εκεί ακριβώς (αφού έχουμε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα) βλέπουμε ότι η λύση ήταν ευκολότερη από το αυγό του Κολόμβου, αλλά έξω από τη λογική μας. Όλα τα δυσάρεστα εξωτερικά γεγονότα συνέβαιναν για να καταλάβεις το εξής μοναδικό: Το να αλλάξεις επίπεδο είναι ένα εσωτερικό γεγονός. Είναι εσύ να αλλάξεις επίπεδο, με το να είσαι ο Αληθινός Εαυτός σου. Είναι απλά να αισθάνεσαι ο Εαυτός σου, ο παρατηρητής που ζει μέσα στο σώμα σου.

 Και να ΖΕΙΣ. Να ΖΕΙΣ σημαίνει να αισθάνεσαι μέσα στη καρδιά σου έναν Βεζούβιο έτοιμο να εκραγεί (δεν εννοούμε να τα σπάσουμε όλα). Μια καρδιά σαν ένα παιδάκι που αισθάνεται ότι το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να αγαπάει. Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτή τη κατάσταση, όταν είμασταν ερωτευμένοι. Όσο καταφέρνουμε να είμαστε σε αυτή τη κατάσταση, έχοντας και διατηρώντας αυτή την ενέργεια πάνω σε οτιδήποτε ζούμε, ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΠΕΔΟ. Εκεί επίσης είναι που ανεβαίνει επίπεδο η ζωή μας. Εκεί ξεπερνάμε τις προηγούμενες ζοφερές καταστάσεις και εισερχόμαστε σε ένα μαγικό βασίλειο, μία άλλη πραγματικότητα.

Η τηλεόραση κλείνει, αποχαιρετάμε το φόβο, δεν χρειάζεται να ζούμε συζητήσεις που απλά μας ρουφάνε την ενέργεια, παύουμε να είμαστε τα χαζά της υπόθεσης που κορόϊδευε ο κάθε απατεώνας, από αυτούς που φιγουράρανε σαν κυρίαρχοι του κόσμου μας. Απλά ξεφουσκώνουνε με έναν αστείο ήχο. Είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε κάθε στιγμή ψηλά σε ενέργεια. Μία βόλτα στη Φύση (εννοείται χωρίς να μιλάμε) είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για να ανεβεί στα ύψη η ενέργειά μας.

Δεν περιμένουμε τίποτα από τους άλλους. Ξέρουμε πως οτιδήποτε μας βρήκε στη ζωή, εμείς, κάπου, κάποτε, το ξεκινήσαμε.

 Ξέρουμε πως οτιδήποτε θα μας φέρει η ζωή, εμείς αποκλειστικά, εδώ, τώρα, το δημιουργούμε.

Ας πάρουμε την ευκαιρία να γίνουμε λίγο πιο πρακτικοί: Το πιο ηλίθιο πράγμα του κόσμου (αυτή τη στιγμή) είναι να ζητήσεις χρήματα. Εάν εκπληρωνόταν αυτή η ευχή, θα πλήρωνες μία σειρά από υποχρεώσεις (χάρη στον εφευρετικό μας κρατικό μηχανισμό δε θα είχες λίγες ευκαιρίες για αυτό), θα βοηθούσες αρκετούς ανθρώπους (τουλάχιστον ευαισθητοποιηθήκαμε λίγο παραπάνω με τις μνημονιακές καρπαζιές) αλλά κατά τα υπόλοιπα θα σταμάταγε η εξέλιξή σου. Δεν θα ήταν εξυπνότερο να είχες την ικανότητα να δημιουργείς πλούτο και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς; Αυτή την ικανότητα την αποκτάμε ανεβαίνοντας ένα επίπεδο, ανεβαίνοντας μία ζωή.

 diaforetiko