Τα ετερώνυμα έλκονται: Αλήθεια ή μύθος;

Η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά που υποκειμενικά εκτιμούμε περισσότερο στο αντίθετο φύλο.

 Ψάχνουμε σε γενικές γραμμές ένα σύντροφο που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς ή αναζητούμε το άλλο μας μισό με βάση τα γνωρίσματα που δεν διαθέτουμε εμείς; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς εδώ και πολλά πολλά χρόνια…

 Κατά βάση αναζητούμε ένα σύντροφο που μας μοιάζει, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Psychology Today. Υποσυνείδητα, θέλουμε ο σύντροφός μας να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εμάς προκειμένου να εξασφαλίσουμε σταθερότητα στις μελλοντικές επιθυμίες και σκέψεις μας.

 Η ερωτική έλξη από ένα άτομο που μας μοιάζει κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει ότι είμαστε φυσιολογικοί και επιθυμητοί, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 Η Δρ. Στέισι Λιν Χαρπ συμμερίζεται την άποψη αυτή, καθώς δηλώνει πως η συμβατότητα εξασφαλίζει το ευτυχισμένο μέλλον της σχέσης.

 Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στην επιθεώρηση Evolutionary Psychology δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να ταιριάξουμε με ένα άτομο που μας μοιάζει ως προς την προσωπικότητα, επιζητούμε όμως το καινούριο και το διαφορετικό ως προς τις γενικές προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα.

 Η ψυχολόγος Leslie Beth Wish συμπληρώνει πως η «συνταγή» για την ευτυχισμένη σχέση περιλαμβάνει: κοινές αξίες, παρόμοιες εμπειρίες και οικογενειακό υπόβαθρο αλλά προσωπικότητες που αλληλοσυμπληρώνονται.

 onmed