Ο θυμός στη δουλειά: Πότε μπορεί να προκαλέσει καρδιακό;

Θυμώνετε καθημερινά στη δουλειά σας επειδή νιώθετε ότι σας έχουν αδικήσει;

 Μια Σουηδική έρευνα έρχεται να προειδοποιήσει ιδιαίτερα τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με .... το τι μπορεί να συμβεί όταν ένας άνθρωπος δεν εκφράζει το θυμό και τα νεύρα του. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε 2755 εργαζόμενους στη Στοκχόλμη και όπως διαπιστώθηκε ο καταπιεσμένος θυμός σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες. Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκονταν στην παραγωγική αλλά κρίσιμη ηλικία των 40 ετών!

 Το πρωτοφανές ήταν ότι κανείς τους δεν είχε προηγούμενο ιστορικό εμφράγματος όταν άρχισε η μελέτη (1992) αλλά μέχρι το 2003, 47 άτομα από αυτούς είχαν εμφανίσει επικίνδυνο καρδιακό επεισόδιο.

 Ο θυμός που προκαλείται από το εργασιακό περιβάλλον συνήθως μεταφέρεται στο σπίτι και τα συμπτώματά του είναι έντονοι πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι και φυσικά εξαιρετικά κακή διάθεση. Δεν είναι ανησυχητικό να παρουσιάζει κανείς αυτά τα συμπτώματα τόνισαν οι επιστήμονες. Το πρόβλημα όμως ξεκινούσε από τη στιγμή που τα αρνητικά συναισθήματα δεν εκφράζονται και μένουν καταπιεσμένα. Τι έκαναν λοιπόν εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου; Προσπαθούσαν ακόμα και όταν δέχονταν εξαιρετικά μεγάλη πίεση να κρατούν χαμηλούς τους τόνους, δεν αντιδρούσαν και άφηναν τα καθημερινά προβλήματα άλυτα, αποφεύγοντας να βρουν μια ικανοποιητική λύση με τους συναδέλφους ή τους προϊστάμενους τους.

 Μια ακόμα πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, που έκαναν μια ακόμα πολύ σημαντική αναφορά στα αποτελέσματα του θυμού στην υγεία μας.

 Με σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό "European Heart Journal", σύμφωνα με το BBC, εξέτασαν δεδομένα από εννέα μελέτες σχετικές με το ζήτημα (μετα-ανάλυση), οι οποίες αφορούσαν χιλιάδες ανθρώπους. Σε επίπεδο πληθυσμού, ο κίνδυνος ενός μεμονωμένου επεισοδίου θυμού είναι σχετικά χαμηλός: ένα έμφραγμα παραπάνω ανά 10.000 ανθρώπους ετησίως για κάποιον άνθρωπο χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ο οποίος θυμώνει μόνο μια φορά το μήνα.

Αν ο άνθρωπος ανήκει στην ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, τότε ο αυξημένος κίνδυνος από ένα ξέσπασμα θυμού το μήνα αυξάνεται σε τέσσερα εμφράγματα παραπάνω ανά 10.000 άτομα. Αν όμως κανείς θυμώνει συχνά, ο κίνδυνος αυξάνει σημαντικά σε επίπεδο πληθυσμού. Έτσι, πέντε επεισόδια θυμού τη μέρα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 158 πρόσθετα εμφράγματα ανά 10.000 άτομα το χρόνο για τους ανθρώπους χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, αριθμός που αυξάνεται σε 657 ανά 10.000 για τα άτομα της ομάδας υψηλού κινδύνου.

 Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θυμός μπορεί να προκαλέσει έντονες σωματικές πιέσεις και αντιδράσεις όταν δεν εκφράζεται - κυρίως αύξηση της αρτηριακής πίεσης που τελικά προκαλεί βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Προσθέτουν, όμως, πως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κάθε άντρας όταν έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στην δουλειά είναι ενστικτώδης και όχι προμελετημένος - και γι' αυτό πολλοί άντρες δεν μπορούν να αντιδράσουν αλλιώς

. boro.gr