«Ιερές μπίζνες» για Έλληνες εφοπλιστές

Θέλουν να χτίσουν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στην εκκλησιαστική περιουσία, με τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου.

Κάποιες από τις πλέον προνομιακές εκτάσεις της Εκκλησίας δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον επενδυτικό πυρετό Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι στήνουν μπίζνες στη στεριά και συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό κλάδο, με τα χρήματα που έχουν αποθησαυρίσει, μην πληρώνοντας τους ίδιους φόρους με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

Την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει αναλάβει η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, κάνοντας την αρχή με τα ακίνητα της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το πρώτο «φιλέτο» είναι η έκταση 83 στρεμμάτων, που σήμερα στεγάζει το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο στο Λαιμό της Βουλιαγμένης. Την αξία της συγκεκριμένης θέσης, εκτός του προνομιακού τοπίου, εκτοξεύει η γειτνίαση με τον Αστέρα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εφοπλιστές, μελλοντικούς μεγαλοξενοδόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, ενδιαφέρον έχουν δείξει τρεις γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «DEAL news». Στα σχέδια εφοπλιστών για την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην έκταση αυτή, δεν αναμένεται να σταθεί εμπόδιο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της είναι δασικό. Εκτιμάται μάλιστα πως η αλλαγή χρήσης γης με προεδρικά διατάγματα θα γίνει γρήγορα, για να μην καθυστερήσουν οι επενδύσεις εκπροσώπων της εκλεκτής κάστας των Ελλήνων εφοπλιστών, αν τελικά περάσει σε δικά τους χέρια το εκκλησιαστικό «φιλέτο».

 Άλλωστε, είναι γνωστή η σύμπνοια των ελληνικών κυβερνήσεων –και των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης Σαμαρά- με τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών. Η πολιτεία παρέχει στους Έλληνες εφοπλιστές το νομικό πλαίσιο για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, είτε με τις δεκάδες σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές είτε με τη σειρά μέτρων που πλήττουν τους Έλληνες ναυτεργάτες. Από τη στροφή τους στον ξενοδοχειακό κλάδο, λίγα θα έχουν να περιμένουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που ήδη έχουν καταστεί φθηνό εργατικό δυναμικό εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων.

Λίγα όμως θα έχει να περιμένει και η ελληνική οικονομία, καθώς μπροστά στα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ό,τι μπει στα κρατικά ταμεία θα είναι μηδαμινό σε σχέση μάλιστα με τα κέρδη των εφοπλιστών-μεγαλοξενοδόχων.

 newsbomb