Οι έφηβοι που καπνίζουν συρρικνώνουν τον εγκέφαλό τους

Οι έφηβοι που αρχίζουν να καπνίζουν μπορεί να συρρικνώνουν τον εγκέφαλό τους, προειδοποιούν επιστήμονες από το... Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Στην πρώτη μελέτη του είδους, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου 42 εφήβους και νέους, ηλικίας 16 έως 21 ετών.

 Άλλοι από αυτούς ουδέποτε είχαν καπνίσει, ενώ άλλοι κάπνιζαν κατά μέσον όρο 6 ή 7 τσιγάρα την ημέρα.

 Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κάπνιζαν είχαν λιγότερη φαιά ουσία στο τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Και όσο νωρίτερα είχαν αρχίσει οι έφηβοι το συστηματικό κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά.

 Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neuropsychopharmacology», η διαφορά εντοπίστηκε στην νησίδα του εγκεφάλου - το τμήμα που εκτός από τη λήψη αποφάσεων, παίζει ρόλο στην εμπιστοσύνη και είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για το ένστικτό μας.

 Η νησίδα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στη νικοτίνη και συνδέεται με τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στον εθισμό σε αυτήν και στην ικανότητα ελέγχου της παρόρμησης για ένα τσιγάρο.

 Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, η μελέτη έδειξε ακόμη πως όσο νωρίτερα είχαν αρχίσει οι έφηβοι να καπνίζουν συστηματικά έστω και λίγα τσιγάρα, τόσο εντονότερα λαχταρούσαν ένα τσιγάρο.

 Η δρ Έντιθ Λάντον, καθηγήτρια Μελετών Εθισμού και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μοριακής Φαρμακολογίας στο UCLA, και οι συνεργάτες του, χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους «σοκαριστικά».

 Επισημαίνουν ωστόσο ότι η μελέτη τους δείχνει μία συσχέτιση και όχι κατ’ ανάγκην μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, γι’ αυτό τα ευρήματά της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.

 Σε κάθε περίπτωση όμως, προσθέτουν, η εφηβεία είναι μία περίοδος της ζωής κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και είναι πολύ πιθανό το κάπνισμα να προκαλεί αλλοιώσεις οι οποίες δυσχεραίνουν την διακοπή του μετά την ενηλικίωση.

 gamato