4+1 ρόλοι που πρέπει να αποφύγεις στη δουλειά

Η θέση σου στον εργασιακό σου χώρο. Μια πλατωνική έννοια που πλέον έχει ζωτική σημασία, ιδίως για εμάς τις γυναίκες.

Ακόμα και σήμερα , τα πραγματα για τους άντρες είναι λίαν ευκολότερα, διότι το ομαδικό πνεύμα είναι κάτι που υπάρχει στο DNA τους.

 Εμείς όμως, στη προσπάθειά μας να αποδείξουμε στον πλησίον μας ότι αξίζουμε, αποκτάμε δύο γνωρίσματα. Το πρώτο είναι η υφέρπουσα ανταγωνιστικότητα -είναι καιρός να το παραδεχτούμε- και το δεύτερο η ανάγκη μας να αποκτήσουμε μια κάποια θέση στην εργασία μας. Ιδού λοιπόν 4+1 ρόλοι-παγίδες που πρέπει να αποφύγεις.

 1. Η Μαμά

 Τουτέστιν το άτομο για όλες τις δουλείες. Eίναι μεν ωραίο να βοηθάς τους άλλους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αλλά μην αφήνεις τη δουλεία σου να πάει πίσω για να εξυπηρετήσεις κάποιον συνεργάτη. Στη τελική, ποιο δημιουργεί καλύτερη εικόνα για το άτομο σου, να φτιάχνεις καφέ για τους συνεργάτες σου ή να είσαι στο γραφείο σου και να δουλεύεις. Αν επέλεξες το πρώτο μάλλον ήρθε η στιγμή να κάνεις μια στροφή στην καριέρα σου.

 2. Η γυναίκα-άντρας (στιλιστικά)

 Δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε κάποιο όφελος στο να κρύβεις τη θηλυκότητα σου μέσα σε φαρδιά, ανδροπρεπή ρούχα. Στη προκείμενη περίπτωση το ρούχο δε χαρακτηρίζει το άτομό σου. Με το να ντύνεσαι σαν άντρας δε θα κάνει τους άλλους να σε αντιμετωπίζουν σαν άντρα. Προσοχή! Μη συγχέεις το ανδρόγυνο look με αυτή τη κατηγορία.

 3. Αυτή που ζητάει συνέχεια συγγνώμη

 Σταμάτα να ζητάς συγγνώμη κάθε φορά που θα δίνεις οδηγίες ή διορθώνεις έναν συνεργάτη φοβούμενη ότι έτσι θα επιφέρεις αρνητική ανταπόκριση ή σχολιασμούς. Στις μέρες μας είναι συχνό το φαινόμενο η ευγένεια να συγχέεται με την αδυναμία και δυστυχώς ο εργασιακός μας χώρος δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση. Δεν χρειάζεται να ζητάς συγχώρεση επειδή κάνεις τη δουλεία σου και προπάντων άμα υποτιμάς τον εαυτό σου το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι. Προσοχή! Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι αγενής ή απότομη για να αποτρέψεις κάτι τέτοιο.

 4. Η Queen Bee

 Την ξέρεις. Την έχεις συναντήσει αρκετές φορές και τα συναισθήματα που σου δημιουργήθηκαν δεν ήταν και τα καλύτερα. Αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Γιατί κανείς δε συμπαθεί ή σέβεται την υπερβολικά bossy γυναίκα στο γραφείο. Θεωρείς ότι έτσι κερδίζεις το σεβασμό των άλλων αλλά κάνεις μεγάλο λάθος. Στη τελική με την εν λόγω συμπεριφορά δημιουργείς και ένα αβάσταχτο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο κανείς δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αν δε σε πείθουν αυτά, φτάνει να θυμηθείς πως αντιμετώπιζαν την Blair Waldorf οι ακόλουθοι της, την φοβόντουσαν αλλά με την πρώτη ευκαιρία την πρόδιδαν.

 5. Tο ψεύτικο ταλέντο 

Είναι ο συνεργάτης που προσφέρει το λιγότερο δυνατό στη δουλειά και δέχεται τις περισσότερες επικροτήσεις. Άκρως εριστικό και άδικο. Γίνε το άτομο που λαμβάνει θετικές κριτικές επειδή το αξίζει όχι επειδή το αποζητά με κάθε μέσο. Πώς θα εντοπίσεις το εν λόγω άτομο, είναι αυτός που τα πάει καλά με όλους και κυρίως με το αφεντικό, ενώ θα τον ακούς συχνά να υποστηρίζει ότι χωρίς αυτόν/ή δε θα γινόταν τίποτα.

 madamefigaro.gr