Ποια συναισθήματα νιώθουν οι ψυχοπαθείς για τα άτομα γύρω.

Οι ψυχοπαθείς είναι δυνατόν να νιώσουν συμπάθεια για τους άλλους ανθρώπους, σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, φαίνεται πως διαθέτουν έναν εσωτερικό διακόπτη, τον οποίο «ανάβουν» κατά βούληση.

 Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Groningen στην Ολλανδία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Brain».

 Για τις ανάγκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα υπέβαλε σε μαγνητική τομογραφία ψυχοπαθείς εγκληματίες, ενώ αυτοί παρακολουθούσαν βίντεο με ένα άτομο που χτυπούσε κάποιο άλλο, ζητώντας τους να συμπάσχουν με το θύμα.

 Βάσει των αποτελεσμάτων, το τμήμα του εγκεφάλου των ψυχοπαθών που συνδέεται με τον πόνο ενεργοποιήθηκε μόνο όταν οι επιστήμονες τους ζήτησαν να φανταστούν πώς αισθανόταν το θύμα, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία τους ότι μπορούν να εκπαιδευτούν να ενεργοποιούν τον «διακόπτη συμπάθειας».

 Μάλιστα, μία τέτοια τακτική θα μπορούσε να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση, καθώς η ικανότητα να νιώσουμε συμπάθεια για τους άλλους, βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση τους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες βασικά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών είναι το παθολογικό ψέμα καθώς και η μειωμένη ικανότητα να αισθανθούν τύψεις και συμπάθεια για τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων τους.

 onmed