ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ.

Για να βρεις την καλλιτεχνική σου φλέβα δεν χρειάζεται να γίνεις ιδιόρρυθμος, μοναχικός και άνεργος. Διάβασε πως μπορείς να ξεκλειδώσεις τη δημιουργικότητά σου.
Για να βρεις την καλλιτεχνική σου φλέβα δεν χρειάζεται να γίνεις ιδιόρρυθμος, μοναχικός και άνεργος. Διάβασε πως μπορείς να ξεκλειδώσεις τη δημιουργικότητά σου, ακόμα κι αν είσαι εγκλωβισμένος σε ένα γραφείο, σύμφωνα με τον Austin Kleon, συγγραφέα του βιβλίου Κλέψε σαν Καλλιτέχνης.

 Μάθημα 1: Χρησιμοποίησε τα Χέρια σου

 Οι περισσότερες δουλειές γραφείου έχουν να κάνουν με υπολογιστές. Αν η δουλειά σου δεν είναι γραφείου, όπως και να ’χει, μάλλον κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή όταν γυρνάς σπίτι σου. Στο σπίτι μπορείς να το περιορίσεις, αλλά στο γραφείο η χρήση του υπολογιστή δεν προκύπτει από εθισμό, αλλά από αναγκαιότητα. Σύμφωνα με τον Kleon, o υπολογιστής σκοτώνει εσένα και τη δουλειά σου κι αυτό γιατί βγάζει από μέσα σου την τελειομανία. Μπροστά στην οθόνη έχεις πολλές ευκαιρίες να διορθώσεις τον εαυτό σου, αλλά λίγες για να γίνεις πραγματικά δημιουργικός. Αντιθέτως, οι σωματικές κινήσεις ενεργοποιούν το μυαλό σου, γι’ αυτό πρέπει στη δουλειά σου να κινείσαι. Βρες χρόνο να σηκώνεσαι και να μιλάς με συναδέλφους, προσπάθησε να γράφεις τις σκέψεις και τις ιδέες σου σε ένα σημειωματάριο και σημείωνε τα ραντεβού και τα πρότζεκτ σου σε ένα ημερολόγιο. Αυτή η διαδικασία θα αυξήσει τη δημιουργικότητα και τη διάθεσή σου.

 Μάθημα 2: Να Εχεις Οσο Περισσότερα Χόμπι Μπορείς 

 Πολλές φορές έχεις τόσα πολλά να κάνεις, που αντί γι’ αυτά αποφασίζεις να ρίξεις έναν ύπνο ή να ασχοληθείς με τα χόμπι σου. Αυτή είναι μία φυσιολογική λειτουργία: όταν πρέπει να ασχοληθείς απαραιτήτως με κάτι που δεν θες, τότε οτιδήποτε άλλο σου φαίνεται προτιμότερο. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτήν τη φυσιολογική αντίδραση με την τεμπελιά. Ο Kleon, όμως, πιστεύει πως είναι δημιουργική τεμπελιά: «Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να βαρεθεί. Οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν πού και πού την ανάγκη να κάθονται και να μην κάνουν τίποτα». Για να ξεκλειδώνεις τη δημιουργικότητά σου, βρες όσο περισσότερα χόμπι μπορείς. Εκτός αυτού, σύμφωνα με έρευνα σε 3.000 άντρες στο πανεπιστήμιο Gunma στην Ιαπωνία παρατηρούνται μεγαλύτερα επίπεδα θνησιμότητας σε άντρες που δεν έχουν χόμπι ή δραστηριότητες.

 Μάθημα 3: Μοιράσου τη Δουλειά σου με τον Κόσμο

 Κάποτε στην Ελλάδα, με ένα πτυχίο στο χέρι κι ένα πομπώδες βιογραφικό είχες τη θέση στο τσεπάκι. Ο Kleon, όμως, πιστεύει πως το πανεπιστήμιο σου εξασφαλίζει μόνο αυτοπεποίθηση και δεν σε προετοιμάζει γι’ αυτά που θα αντιμετωπίσεις στην αγορά εργασίας: «Η τάξη είναι ένα τεχνητό περιβάλλον: ο καθηγητής πληρώνεται για να ακούει τις ιδέες σου». Καμία θέση εργασίας δεν μπορεί να εξομοιώσει αυτό το περιβάλλον. Μπορείς να προσπαθήσεις ο ίδιος, όμως, να δείξεις τη δουλειά σου στο διαδίκτυο. Αυτό δεν θα σε βοηθήσει μόνο στο να παρουσιάσεις τις ολοκληρωμένες ιδέες σου, αλλά θα πάρεις feedback για να τις βελτιώσεις. 

Μάθημα 4: Μη Σνομπάρεις τη Δουλειά σου 

 Μπορεί να νομίζεις πως η ζωή σου θα γίνει βαρετή αν ακολουθείς κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα, αλλά, για την ακρίβεια, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα ξενύχτια, οι καταχρήσεις και οι περιπέτειες είναι για τους πλούσιους, για τα παραμύθια και για όσους θέλουν να πεθάνουν νωρίς. Το μυστικό για να περιορίσεις το άγχος σου είναι να έχεις σταθερή δουλειά, έτσι ώστε να χτίσεις μια ρουτίνα γύρω από αυτήν. Μπορεί αυτό το είδος ζωής να σου φαίνεται πολύ μονόχνωτο, αλλά σε αυτό κρύβεται το μυστικό για να αποφύγεις το άγχος. Η δουλειά είναι σημείο αναφοράς, γύρω από το οποίο μπορείς να χτίσεις κάθε άλλη ασχολία σου. Επιπλέον θα προσφέρει στην καθημερινότητά σου το αναγκαίο δημιουργικό άγχος. Σύμφωνα με έρευνα, το 2013, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τα μέτρια επίπεδα άγχους βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σου και τη διαδικασία της μάθησης. Από τη στιγμή που ο χώρος εργασίας σου δεν σου φέρνει ναυτία, όλα τα άλλα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου.

 menshealth