Ισλι
'Ένα απ' τα πιο γνωστά γλυκά της Μικράς Ασίας συγκεκριμένα από τη Καππαδοκία είναι το Ισλί καθώς σας χαρίζει απαλή και μυρωδάτη γεύση.
Υλικά
Για 8-10 άτομα
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 3 φλυτζάνια τσαγιού φυτικό βούτυρο 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο 1/2 φλιτζάνι γάλα 1/2 λεμόνι λίγη σόδα (στην άκρη του κουταλιού)
Για τη γέμιση
3 φλυτζάνια καρύδια χοντραλεσμένα 2 κουταλιές κανέλα 1 κουταλιά γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 1/2 κιλό ζάχαρη 5 ποτήρια νερό λίγο λεμόνι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς, σε μία λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα τη λιώνουμε μέσα στο λεμόνι) και παίρνοντας λίγο- λίγο αλεύρι από τριγύρω ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Μην την παραζυμώστε, γιατί τα ισλί θα γίνουν σφικτά. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 10 μπαλάκια.
Για τη γέμιση - συναρμολόγηση
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμιση. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι στο κέντρο από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τη γέμιση έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Βάλτε τα ισλί σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Και εδώ έρχομαι στα δύσκολα γιατί οι Μικρασιάτες το επάνω μέρος των ισλί το κεντάνε με ειδικό τσιμπιδάκι (φανταστείτε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών με τριπλάσιμο όμως φάρδος). Εσείς, προαιρετικά πάντα, μπορείτε να προσπαθήσετε με τις μύτες δύο πιρουνιών. Όταν ετοιμαστούν, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου (ή 200 για κουζίνες με 250 το περισσότερο) για 45 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μία χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση.
Για το σιρόπι
Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και βράστε το πολύ για 5 λεπτά. Προσοχή, το σιρόπι δεν πρέπει να δέσει πολύ. Στο τέλος προσθέστε το λεμόνι. Όταν γίνει το σιρόπι, το ρίχνετε μέσα στο ταψί με τα χλιαρά ισλί και τα αφήνετε εκεί όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα, φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν. Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. Όταν απορροφήσουν το σιρόπι είναι λίγο νωπά και τριφτά. Το Ισλί δεν είναι μόνο εορταστικό γλύκισμα αλλά και νηστίσιμο.
Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά
sidagi
Υλικά
Για 8-10 άτομα
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 3 φλυτζάνια τσαγιού φυτικό βούτυρο 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο 1/2 φλιτζάνι γάλα 1/2 λεμόνι λίγη σόδα (στην άκρη του κουταλιού)
Για τη γέμιση
3 φλυτζάνια καρύδια χοντραλεσμένα 2 κουταλιές κανέλα 1 κουταλιά γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 1/2 κιλό ζάχαρη 5 ποτήρια νερό λίγο λεμόνι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς, σε μία λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα τη λιώνουμε μέσα στο λεμόνι) και παίρνοντας λίγο- λίγο αλεύρι από τριγύρω ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Μην την παραζυμώστε, γιατί τα ισλί θα γίνουν σφικτά. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 10 μπαλάκια.
Για τη γέμιση - συναρμολόγηση
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμιση. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι στο κέντρο από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τη γέμιση έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Βάλτε τα ισλί σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Και εδώ έρχομαι στα δύσκολα γιατί οι Μικρασιάτες το επάνω μέρος των ισλί το κεντάνε με ειδικό τσιμπιδάκι (φανταστείτε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών με τριπλάσιμο όμως φάρδος). Εσείς, προαιρετικά πάντα, μπορείτε να προσπαθήσετε με τις μύτες δύο πιρουνιών. Όταν ετοιμαστούν, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου (ή 200 για κουζίνες με 250 το περισσότερο) για 45 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μία χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση.
Για το σιρόπι
Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και βράστε το πολύ για 5 λεπτά. Προσοχή, το σιρόπι δεν πρέπει να δέσει πολύ. Στο τέλος προσθέστε το λεμόνι. Όταν γίνει το σιρόπι, το ρίχνετε μέσα στο ταψί με τα χλιαρά ισλί και τα αφήνετε εκεί όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα, φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν. Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. Όταν απορροφήσουν το σιρόπι είναι λίγο νωπά και τριφτά. Το Ισλί δεν είναι μόνο εορταστικό γλύκισμα αλλά και νηστίσιμο.
Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά
sidagi