Πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την αποτυχία.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η αποτυχία είναι ο μεγαλύτερος «δάσκαλος» στη ζωή μας.
Δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα μαθήματα που έχει να μας διδάξει, όμως με υπομονή και επιμονή μπορούμε να τα ανακαλύψουμε και να τα εκμεταλλευτούμε κατάλληλα. Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από ένα σχέδιο που δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε.

 1. Επαναξιολόγηση του σχεδίου 

Ο χρόνος που αφιερώσαμε για την προετοιμασία μας και τα προληπτικά μέτρα που πήραμε είναι το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να στεναχωριούνται και να απογοητεύονται μετά από μια αποτυχία και το πρόβλημα εντοπίζεται στον κακό σχεδιασμό πριν την εφαρμογή του σχεδίου.

 2. Επαναξιολόγηση της προετοιμασίας 

Η επίτευξη του στόχου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο μας και να διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερους «άσσους στο μανίκι» ώστε να το ξεπεράσουμε.

 3. Επαναξιολόγηση της εκτέλεσης

 Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αποτυχία πρέπει να αξιολογούμε αναδρομικά τα βήματα που ακολουθήσαμε. Έτσι, θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε κενά και αδυναμίες που συνέβαλαν στα αρνητικά αποτελέσματα. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίζουμε τους αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες που μας χάλασαν τα σχέδια.

 4. Αναγνώριση των παραγόντων που μπορούμε να ελέγξουμε 

Ένας μηχανισμός άμυνας απέναντι στην αποτυχία είναι να δίνουμε έμφαση σε όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αντί να κατευθύνουμε τις ευθύνες προς τη λάθος κατεύθυνση, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ώριμα τις αποτυχίες και να προσπαθούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να έχουμε αυξημένο έλεγχο της κατάστασης αλλά και του αποτελέσματος.

 onmed