Snapchat: η νέα μόδα στο texting -ή μήπως στο sexting;

Σε λίγα δευτερόλεπτα αυτό το μήνυμα θα αυτοκαταστραφεί. Αυτό θα μπορούσε να είναι το motto της νέας εφαρμογής, με σήμα το φάντασμα, Snapchat, που έγινε Νο1 είδηση παντού αυτήν την εβδομάδα, αφού είπε όχι σε πρόταση εξαγοράς 3 δις δολαρίων (ναι, δις) από το Facebook. Τι είναι αυτό... που κάνει την υπηρεσία τόσο ελκυστική για τους χρήστες, αλλά και για τον Mark Zuckerberg;
Μόδα είναι και περνάει. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον η Guardian, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της, στο οποίο εξηγεί πώς ολοένα και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν σταδιακά το (μέχρι πρότεινος πολύ "in") Facebook και το γυρίζουν στο instant messaging, το οποίο πλέον θεωρούν πολύ πιο cool. Ο λόγος; Σ'αυτό δεν έχουν πρόσβαση οι μαμάδες τους, οι μπαμπάδες τους, οι θείες τους και οι λοιποί ανεπιθύμητοι που "σπαμάρουν" καθημερινά το timeline τους στο μέχρι τώρα Νο1 κοινωνικό δίκτυο.

 Πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι το What's App, το WeChat, το KakaoTalk και, τελευταία, το Snapchat. Τι είναι το Snapchat Εκ πρώτης όψεως το Snapchat είναι μια απλή εφαρμογή για λήψη φωτογραφιών από κινητό τηλέφωνο. Το app σου επιστρέπει να τραβήξεις μία φωτογραφία, να γράψεις πάνω της πληκτρολογώντας ή να ζωγραφίσεις κάτι με το δάχτυλό σου και να την στείλεις σε όποια επαφή του τηλεφώνου σου έχει κατεβάσει την εφαρμογή.

 Ο παραλήπτης θα λάβει μία ειδοποίηση ότι έχει νέο μήνυμα και όταν πατήσει πάνω στο username σου θα δει το μήνυμα "press and hold to view" (πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολο το να κρατήσει snapshot της εικόνας για να τη σώσει). Μια αντίστροφη μέτρηση στην άκρη της οθόνης θα του δείξει πόσα δευτερόλεπτα (maximum 10) του απομένουν μέχρι να εξαφανιστεί η φωτογραφία από το κινητό του. Τόσο εσύ που έστειλες τη φωτογραφία, όσο και εκείνος που την είδε, δεν μπορεί να την ξαναβρει ποτέ (εκτός αν επιλέξεις 'Publish to my stories', πράγμα που δίνει στη φωτογραφία διάρκεια ζωής ενός 24ώρου).

 Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Το μήνυμα μόλις εκπληρώσει το σκοπό του, αυτοκαταστρέφεται. Επειδή το δοκίμασα, για να έχω προσωπική γνώμη, διαπίστωσα πως αν ο παραλήπτης καταφέρει να σώσει τη φωτογραφία με 'Print Screen', ο αποστολέας λαμβάνει μία ειδοποίηση του τύπου "ο τάδε μόλις τράβηξε snapshot της φωτογραφίας σας". (Σατανικό! Ευτυχώς, το τεστ το έκανα με την κολλητή μου) Ποιοι βρίσκονται πίσω από το Snapchat

 Ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της εφαρμογής -και CEO της εταιρείας- λέγεται Evan Spiegel και είναι μόλις 23 ετών. Όπως και στην περίπτωση του Facebook (αν έχεις δει το βραβεμένο με Oscar 'The Social Network' του David Fincher, θα γνωρίζεις την ιστορία), η ιδέα για την εφαρμογή γεννήθηκε στις εστίες ενός πανεπιστημίου (συγκεκριμένα του Stanford University) και μέσα σε δύο μόλις χρόνια οι ιδρυτές της εφαρμογής έχουν καταφέρει να βλέπουν 350 εκατομμύρια "φωτογραφίες-φαντάσματα" να ανταλλάσσονται μέσω του app.

 Για την ώρα, το Snapchat έχει μηδενικά έσοδα, ενώ ο πρώτος γύρος χρηματοδότησής του ήρθε μόλις τον Ιούνιο από επενδυτές που το αποτίμησαν (τότε) στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Γιατί οι έφηβοι τρελαίνονται για το Snapchat Για τους προφανείς λόγους. Γνωρίζοντας πως τα μηνύματα που ανταλλάζουν δεν μπορούν να αποθηκευθούν και άρα να ειδωθούν από άτομα που δεν πρέπει, οι χρήστες γίνονται ιδιαίτερα τολμηροί και γρήγορα το γυρίζουν στις πρόστυχες φωτογραφίες (γνωστό και ως sexting, από τις λέξεις sex και texting).

 Ο Zuckerberg αναγνώρισε αμέσως τη δυνατότητα αυτή που δίνει η εφαρμογή, γιαυτό και έδειξε τόση προθυμία να προβεί σε εξαγορά, προτιθέμενος μάλιστα να δώσει 2 δις δολάρια περισσότερο από το ποσό που είχε διαθέσει για να αγοράσει, τον Απρίλιο του 2012, το Instagram.

 Αν το μεγαλύτερο ατού του Facebook είναι το να συνδεθείς, να γνωρίσεις καινούργιο κόσμο, να φλερτάρεις (και άρα, να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να κάνεις sex), η στροφή των εφήβων σε μια εφαρμογή για smartphones που διευκολύνει την όλη διαδικασία, μόνο ως απειλή μπορεί να ειδωθεί από τον Βασιλιά του social networking. Α, και ξέχασα να αναφέρω πως, όπως και στο Instagram, το Snapchat επιτρέπει και τη λήψη video...

 cosmo.gr