Ηπειρώτικη μανιταρόπιτα.

Λαχταριστή και παραδοσιακή μανιταρόπιτα με σπιτικό φύλλο για όλες τις ώρες.
Υλικά

Για 8-10 μερίδες

Για τη ζύμη
3/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 700 γραμμάρια) 3 κουταλιές ελαιόλαδο λίγο αλάτι 1 ποτήρι κρύο νερό

Για τη γέμιση
5-6 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 1 κιλό, μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες (Αγαρικά, Αμανίτες, Βωλίτες. Κανθορίσκοι, Κρατερέλλοι, Μακρολεπιότες) αλάτι, πιπέρι 4 αυγά 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνετε το ζυμάρι. Το χωρίζετε σε πέντε κομμάτια που τα πλάθετε στρογγυλά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν για μισή ώρα. Στη συνέχεια ανοίγετε πέντε φύλλα, από τα οποία τα τρία, ένα-ένα, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν.

Για τη συναρμολόγηση
Σε τηγάνι σοτάρετε καλά τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο και προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά και αφού κρυώσει προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα. Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο, ξαναλαδώνετε και στρώνετε το δεύτερο φύλλο (και τα δύο αυτά είναι άψητα).

Στη συνέχεια στρώνετε το τρίτο φύλλο, το οποίο έχετε ήδη ψήσει. Προσθέτετε τη μισή γέμιση, ένα ακόμα ψημένο φύλλο και από πάνω την υπόλοιπη γέμιση. Το πέμπτο ψημένο φύλλο το τρίβετε μέσα στη γέμιση. Η πίτα από πάνω μένει ανοιχτή, δηλαδή δεν τη σκεπάζουμε με φύλλο*. Κόβετε την πίτα σε κομμάτια πριν τη φουρνίσετε. Ρίχνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200 °C για 45 λεπτά περίπου.

Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά.

sidagi