Οι χώρες που θεωρούν τις γυναίκες «σκουπίδια»

Καταπατούνται τα δικαιώματά τους... με τη βούλα του νόμου Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας διαδηλώνουν από το περασμένο Σάββατο, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης στο... «ασθενές φύλο».
Οι γυναίκες της χώρας με την αντίδρασή τους αυτή δείχνουν την αντίθεσή ους όχι μόνο απέναντι στο συγκεκριμένο και απαράδεκτο νόμο, αλλά κυρίως στο σύστημα της Σαουδικής Αραβίας, που δεν αντιμετωπίζει ισάξια τα δύο φύλα και το οποίο θεωρείται ως ένα από τα σκληρότερα του κόσμου.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν επτά χώρες στον κόσμο που «κατατάσσουν» τις γυναίκες σε χαμηλότερη θέση απ’ ό,τι η Σαουδική Αραβία. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), το οποίο δημοσιεύει εκθέσεις αναφορικά με το χάσμα που παρατηρείται σε διάφορες χώρες ανάμεσα στα δύο φύλα, κατέταξε τη Σαουδική Αραβία στην έκθεσή του για το 2013 στη 10η θέση από το τέλος, μπροστά από το Μάλι, το Μαρόκο, το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μαυριτανία, τη Συρία, το Τσαντ, το Πακιστάν και την Υεμένη. Καταπατήσεις στα δικαιώματα των γυναικών πραγματοποιούνται και στη Βόρεια και Δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή, γράφει η Caitlin Dewey στη Washington Post.

 Παρακάτω παρατίθενται εννιά χαρακτηριστικά παραδείγματα «νόμιμων περιορισμών» στα δικαιώματα των γυναικών, από την Ασία μέχρι τη Λατινική Αμερική:

 1. Ινδία (σε ορισμένα μέρη): Οι κανόνες οδικής ασφάλειας δεν ισχύουν για τις γυναίκες.
 Σε ορισμένα κρατίδια της Ινδίας, οι γυναίκες εξαιρούνται από τους κανόνες οδικής ασφάλειας, που επιβάλλουν, για παράδειγμα, σε επιβάτες μοτοσικλέτας να φοράνε κράνος, και η παραβίαση των οποίων στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους. Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, τονίζουν ότι αυτή η «εξαίρεση» προέρχεται από την γενικότερη αντίληψη της κοινωνίας για την αξία της ζωής των γυναικών. Όσοι υποστηρίζουν αυτήν την «εξαίρεση» δηλώνουν ότι απλά προσπαθούν να προστατέψουν το... χτένισμα και το μακιγιάζ των γυναικών (!).

 2. Υεμένη: Μια γυναίκα θεωρείται «μισός μάρτυρας». 
 Αυτή η πολιτική ισχύει για τις καταθέσεις μαρτύρων στην Υεμένη, όπου μια γυναίκα δεν αναγνωρίζεται ως «ολόκληρο άτομο» από το δικαστήριο. Η μαρτυρία μιας γυναίκας δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, εκτός κι αν υποστηρίζεται από τη μαρτυρία ενός άντρα ή αφορά ένα μέρος ή μια περίπτωση όπου δε θα μπορούσε να υπάρξει ένας άντρας. Εννοείται ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες σε περιπτώσεις μοιχείας, δυσφήμισης, κλοπής ή σοδομισμού.

 3. Σαουδική Αραβία και Βατικανό: 
Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Το 2011 εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα, βάσει του οποίου θα αρχίσει επιτρέπεται το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες... το 2015. Το Βατικανό επίσης, είναι η μοναδική άλλη χώρα, που επιτρέψει την ψήφο στους άντρες, όχι όμως και στις γυναίκες.

 4. Εκουαδόρ: Η άμβλωση είναι παράνομη εκτός κι αν είσαι... ψυχικά άρρωστος. 
Οι εκτρώσεις είναι παράνομες και απαγορεύονται στη χώρα, εκτός κι αν κάποιος είναι ψυχικά άρρωστος ή παράφρων.

 5. Σαουδική Αραβία και Μαρόκο: Τα θύματα βιασμού μπορούν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες. Πολλές χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προστατέψουν τα θύματα βιασμών, όμως μερικές... το έχουν «προχωρήσει» ακόμη παραπέρα... τιμωρώντας τα ίδια τα θύματα επειδή βγήκαν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία άνδρα, επειδή βρέθηκαν μόνες με κάποιον άγνωστο άντρα ή γιατί έμειναν έγκυες μετά από... βιασμό!

 6. Υεμένη: Οι γυναίκες δε μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς την άδεια του συζύγου τους. 
 Ο νόμος παραμένει σε ισχύ, όμως έχουν αρχίσει να γίνονται... «βελτιώσεις» σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν χρειάζεται να βγει για να δει τους άρρωστους γονείς της.

 7. Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν. Υπάρχουν όμως και κάποια καλά νέα.
 Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα προόδου στη Μέση Ανατολή. «Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία είναι μορφωμένες και με αρκετά προσόντα. Δε θέλουν πια να μένουν στο σκοτάδι» ανέφερε η ερευνήτρια του Human Rights Watch, Rothna Begum.

newsbeast