5 απλοί τρόποι να σταματήσετε να αγχώνεστε.


«Το άγχος δε μας γλιτώνει από τις στεναχώριες του αύριο, μας στερεί τις χαρές του σήμερα», είχε πει κάποτε η Κόρι τεν Μπουμ. Πράγματι, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η έντονη ανησυχία επιβαρύνει την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Πέρα από το υγιές, δημιουργικό άγχος που μας παρακινεί να γινόμαστε καλύτεροι, η μόνιμη ανησυχία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ευτυχία μας. 


 Πώς μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε το ντόμινο των αρνητικών σκέψεων που μας ρίχνουν τη διάθεση; 

 1. Ανησυχήστε με πρόγραμμα 
Αντί να σκέφτεστε όλη μέρα κι όλη νύχτα αυτά που σας απασχολούν, αφιερώστε 30 λεπτά να αναλογιστείτε τα προβλήματά σας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 έδειξε ότι ένας τέτοιος προγραμματισμός βοηθά σημαντικά στη μείωση του στρες. Χρησιμοποιείστε παραγωγικά το «πρόγραμμα ανησυχίας» για να δώσετε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που σας επηρεάζει.

 2. Αποδεχθείτε το άγχος – και προχωρήστε παρακάτω
 Το να ανησυχείτε για τις ανησυχίες σας είναι φαύλος κύκλος. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα άτομα που πασχίζουν να καταπνίξουν τις αρνητικές σκέψεις καταλήγουν να αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία. Αντιθέτως, όσοι αποδέχονται τις ανησυχίες τους και αποφεύγουν τις εμμονές, δε διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης. Η αποδοχή είναι μια καλή στρατηγική για ένα ακόμη καλύτερο αύριο.

 3. Πάρτε στυλό και χαρτί
 Σε στιγμές άγχους, το τελευταίο που σκέφτεστε είναι μάλλον να πάρετε ένα χαρτί και να αρχίσετε να γράφετε τις σκέψεις σας. Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί ότι βοηθά να αδειάσουμε το μυαλό από τους φόβους που μας καταπνίγουν. 

 4. Ζήστε τη ζωή 
Η επιδίωξη της τελειότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξημένο άγχος. Δε χρειάζεται πάντα να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και να φροντίζουμε να είναι όλα στην εντέλεια. Μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας μικρές «χάρες» και να αφηνόμαστε πού και πού να μας παρασύρει το κύμα. Χρειάζεται να βάζουμε προτεραιότητες ανάλογα με τις ανάγκες μας και να διαχωρίζουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό.

 5. Μείνετε απασχολημένοι
 Όταν επιλέγουμε διάφορες δραστηριότητες, το μυαλό ξεχνιέται από τις αρνητικές σκέψεις και τις δυσάρεστες εμπειρίες. Επίσης, όταν είμαστε σε εγρήγορση, το μυαλό αποφεύγει να αποθηκεύσει τις αρνητικές εικόνες. 


onmed