Σπιτικό ραβανί
Απολαυστικό ραβανί με απαλή γεύση για όλες τις ώρες.
Υλικά
Για 6-8 άτομα
Για το ραβανί
9 αυγά
50 γραμμάρια αλεύρι
250 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
60 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο Κερκύρας
250 γραμμάρια ζάχαρη
Ξύσμα 2 λεμονιών
100 γραμμάρια αμυγδαλόψυχα αλεσμένη
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού
Για το σιρόπι
Χυμός από ½ λεμόνι
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
Τη φλούδα από 1 λεμόνι
3 ½ ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Για το ραβανι
Αρχικά διαχωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών και τους κρόκους.
Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι, ενώ τους κρόκους των αυγών τους χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και στη συνέχεια σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεσμένο αμύγδαλο, το γλυκό κουταλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε με μια ξύλινη κουτάλα τη μαρέγκα και στο τέλος το κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας το απαλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Για το σιρόπι
Για να φτιάξουμε σιρόπι για ραβανί, βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 ποτήρια νερού ζάχαρη, 3 ½ ποτήρια νερού, μια φλούδα λεμονιού και το χυμό από ½ λεμόνι.Μόλις τα υλικά πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 8 λεπτά.Το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Πριν βάλουμε το ραβανί στο φούρνο τον προθερμαίνουμε και φροντίζουμε να έχουμε αλέιψει με βούτυρο και αλέυρι το ταψί στο οποίο θα το ψήσουμε.
Το ραβανί ψήνεται στην τελευταία σχάρα στους 175 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά.
Αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.
Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά