"Είναι Παράδοση οι Γυναίκες να γίνονται Πόρνες"


Φορώντας ένα βρώμικο μαντήλι στο κεφάλι με ένα σωρό μύγες «κολλημένες» επάνω του, μια γριά γυναίκα με ρυτιδιασμένο πρόσωπο ξεσπάει σε λυγμούς που δεν την αφήνουν να μιλήσει. Οταν βρίσκει τα λόγια της, οι φράσεις που βγαίνουν από το στόμα της είναι ακατάληπτες. Δεν θέλει να θυμάται…
Τελικά, βγαίνει αναστατωμένη έξω στην αυλή, όπου τα κοτόπουλα τρέχουν εδώ κι εκεί. Δεν είναι μια ευχάριστη εικόνα. Αυτή η γριά γυναίκα που τη ζάρωσε ο χρόνος και την ταλαιπώρησε η ζωή, μόλις συνειδητοποίησε πόσο σκληρή είναι η παράδοση που επικρατεί στην κοινότητά της.


 Στην πορνεία από μικρό κοριτσάκι 

 Η κόρη της, όπως φυσικά και κάθε άλλη γυναίκα σε αυτό το μικρό ινδικό χωριό, είναι πόρνη. Βγήκε στην πορνεία από τότε που ήταν μικρό κοριτσάκι. Η κόρη της, εδώ και είκοσι χρόνια είναι η μόνη που συντηρεί οικονομικά την διαλυμένη οικογένειά της, ακόμα και το μυξιάρικο που κλαίει στην κούνια. Το μωρό είναι του αδελφού της. Είναι ο άνθρωπος που την πούλησε σαν σεξουαλική σκλάβα και της κατέστρεψε τη ζωή. Οι εικόνες είναι από ένα ντοκιμαντέρ του CNN το οποίο δείχνει τη ζωή στην Μπαρατπούρ, που βρίσκεται κοντά στην πανάρχαια πόλη Ραγιαστάν. Το παρουσιάζει ο ηθοποιός Anil Kapoor, ο οποίος έγινε γνωστός από τον ρόλο του ως παρουσιαστής του παιχνιδιού στην ταινία Slumdog Millionaire και είναι ένας από τους πλέον διάσημους ανθρώπους στην Ινδία. 

 Δεν μπορεί να το ξεχάσει

 Επτά μήνες έχουν περάσει από την επίσκεψή του στο χωριό και ακόμη είναι επηρεασμένος από την επαφή που είχε με τη συγκεκριμένη οικογένεια. «Δεν το περίμενα», λέει: «Η ατμόσφαιρα στο σπίτι… ο τρόπος που ζούσαν…». 

Για δευτερόλεπτα χάνει τα λόγια του. Συνεχίζει: «Η μητέρα ήρθε, κάθισε δίπλα μου και άρχισα να μιλάω μαζί της. Τη ρώτησα πως νοιώθει για ότι συμβαίνει, για το ότι η κόρη της εκδίδεται. Ηταν φανερό ότι το ήξερε. Δεν γνώριζε όμως πόσο σκληρό ήταν. Μετά, δεν μπορούσε να συγχωρήσει τον εαυτό της». 

 Ο Anil Kapoor εξηγεί ότι είναι πασίγνωστος στην Ινδία και γι’ αυτό δέχονται να του μιλήσουν και γυναίκες που ζουν στο περιθώριο. «Ξέρουν ποιος είμαι, έχουν δει τις ταινίες μου, με νοιώθουν σαν φίλο, σαν αδελφό. Γι’ αυτό μου ανοίγονται», λέει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 51χρονος ηθοποιός πήγαινε στην Μπαρατπούρ. Την είχε επισκεφθεί δύο χρόνια πριν, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της κακοποίησης των παιδιών και της έκδοσής τους, με την ονομασία Plan India. 

 Η όλη εμπειρία ήταν σοκαριστική. «Είναι κάτι σαν παράδοση», εξηγεί. «Η κοινωνία, η οικογένεια, δεν βλέπει τίποτε κακό σε αυτό. Το θεωρεί καθήκον».

 Εστελναν τα χρήματα στο χωριό 

 Πριν από δύο χρόνια είχαν μείνει λίγες γυναίκες στην Μπαρατπούρ. Οι περισσότερες δούλευαν από μικρή ηλικία ως πόρνες στο Δελχί και τη Βομβάη και έστελναν όσα χρήματα κέρδιζαν για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους στο χωριό. Το Plan India είναι ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στις κοινότητες και μέσα σε 24 μήνες, έχει φέρει ήδη κάποια αποτελέσματα. «Μπορείς να δεις τη διαφορά», λέει ο Kapoor. «Τώρα υπάρχουν σχολεία και προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κρατήσουν τα κορίτσια κοντά τους. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά κάτι έχει αλλάξει». Θεωρεί ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα αν συνεργαστούν η κυβέρνηση και η αστυνομία με το Plan India. 

 Να τιμωρηθούν οι πιστοί στην παράδοση

 «Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ υπεύθυνοι και ντρέπονται γι αυτό που γίνεται», λέει. «Αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό κομάτι στο χωριό που θέλει να διατηρηθεί η παράδοση και δεν βλέπουν τίποτε κακό σε αυτό. Εκείνοι είναι που πρέπει να τιμωρηθούν». Ο Kapoor, ο οποίος έχει παίξει σε πάνω από 150 ταινίες, λέει ότι τον πλησίασε ένα νεαρό κορίτσι και του είπε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Ηταν η αδελφή μιας γυναίκας που εδώ και πολλά χρόνια εκδίδεται ως σεξουαλική σκλάβα από τον ίδιο της τον αδελφό!

 69magazine.