Γιατί γελάμε μέχρι δακρύων;
Πολλές φορές το γέλιο μας μπορεί να είναι τόσο έντονο, ώστε να τρέξουν δάκρυα από τα μάτια μας. Πώς γίνεται αυτό;...
Μια έντονη συναισθηματική διέγερση ή ένας μηχανικός λόγος μπορεί να είναι η αιτία, λένε οι επιστήμονες.
Όταν το συναίσθημα είναι στα ύψη
Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη του καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστημών στο πανεπιστήμιο του Maryland της Βαλτιμόρης και συγγραφέα του βιβλίου «Curious Behavior: Yawning, Laughing, Hiccupping, and Beyond» («Παράξενη συμπεριφορά: Χασμουρητό, γέλιο, λόξυγκας και πέρα από αυτά») Robert Provine, το γέλιο που οδηγεί σε κλάμα μπορεί να συμβεί όταν βιώνουμε μια δυνατή συγκινησιακή φόρτιση.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου ορίζει τόσο το κλάμα όσο και το γέλιο. Αυτή η διαπίστωση ίσως μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεση γέλιου – κλάματος, όπως επίσης να ερμηνεύσει το σύνδρομο που ονομάζεται «παθολογικό γέλιο και κλάμα», το οποίο προκαλεί ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα και των δύο αυτών συναισθηματικών εκφράσεων.
Τρανταχτά γέλια, μηχανικά δάκρυα
Υπάρχει όμως και η μηχανική εξήγηση του φαινομένου. Όταν κάποιος ξεκαρδίζεται στα γέλια, το σώμα του σείεται και πιέζει τους αγωγούς των δακρύων, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πέφτουν βροχή τα λεγόμενα αντανακλαστικά δάκρυα. Επομένως το κλάμα που ακολουθεί το γέλιο σε αυτήν την περίπτωση δεν οφείλεται σε έντονο συναίσθημα αλλά σε μηχανική πίεση.
goldenmag.gr