Οι καλύτερες ακαδημίες ποδοσφαίρου του κόσμου.
Σύμφωνα με την Uefa, ο Άγιαξ μπορεί να καυχιέται ότι έχει τις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου. Τα τμήματα υποδομής του «Αίαντα», έχουν βγάλει μεγάλους παίκτες κατά το παρελθόν και γενικά η ομάδα, στηρίζεται πολύ στους «μικρούς», τροφοδοτώντας όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη με παίκτες.
Η Uefa, εξέδωσε λίστα με τις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου για τη χρονιά που πέρασε, με την πρώτη πεντάδα να είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενη.
Τις πρώτες πέντε θέσεις κατέλαβαν οι Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Ντόρτμουντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ. Ας δούμε όμως μια-μια ξεχωριστά.
1. Ακαδημίες «Άγιαξ»
Τα τμήματα υποδομής του «Αίαντα», ψηφίστηκαν τα καλύτερα του κόσμου. Ανέκαθεν είχαν παράδοση οι Ολλανδοί στα «ταλέντα» με τους Κρόιφ, Φαν ντε Σαρ, Μπέργκαμπ, Κλάιφερτ και Φαν Μπάστεν, να έχουν βγει από κει.
Οι σκάουτερ του Άγιαξ, γυρίζουν όλο το κόσμο, ψάχνοντας παίκτες κάτω των 15 χρονών, για να στελεχώσουν τα τμήματα υποδομής της ομάδας, φέροντας ότι καλύτερο υπάρχει στο Άμστερνταμ.
Επίσης, η ομάδα διαθέτει μια θυγατρική στην Νότιο Αφρική, τον Άγιαξ Κέιπ Τάουν, η οποία την τροφοδοτεί με παίκτες. Πιο γνωστός ο οποίος ήρθε από το Κέιπ Τάουν, ο Στίβεν Πιέναρ. Ο «Αίαντας» διέθετε και θυγατρική ομάδα στις ΗΠΑ, τον Άγιαξ Αμερικής, ο οποίος όμως κήρυξε πτώχευση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 1995, τη χρονιά που ο Άγιαξ κατέκτησε το Champions League, το ρόστερ του απαρτιζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά από παίκτες από τις ακαδημίες. Στο τέρμα ο Φαν ντε Σαρ, στην άμυνα οι Ρέιζινγκερ, Φρανκ ντε Μπουρ και Ντάνι Μπλιντ, στο κέντρο οι Ρόναλντ ντε Μπουρ, Έντγκαρ Ντάβιντς και Κλάρενς Ζέεντορφ και στην επίθεση οι Κλάιφερτ και Όφερμαρς.
Οι Ολλανδοί το 2011, άνοιξαν και στην Ελλάδα, ακαδημία, την Άγιαξ Ελλάς, αναζητώντας ταλέντα από όλη τη χώρα.
2. Ακαδημίες Μπαρτσελόνα – Μασία
Η διάσημη σχολή ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα, γνωστή ως «Λα Μασία», έγινε διάσημη τα τελευταία χρόνια, έχοντας βγάλει μεταξύ άλλων τους Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα, οι οποίοι είναι μεταξύ των καλύτερων ποδοσφαιριστών του κόσμου.
Κάθε χρόνο, παίκτες από την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, προβιβάζονται στην πρώτη ομάδα, με αρκετούς από αυτούς να διεκδικούν και θέση βασικού.
Το 2009 η Μπαρτσελόνα, κατέκτησε την κούπα του Champions League, με 8 παίκτες από τις ακαδημίες στην 11άδα.
Τα τελευταία 30 χρόνια, περισσότεροι από 500 παίκτες άφησαν τις οικογένειες τους και μετακόμισαν στην «Μασία», όπου και προπονούνταν καθημερινά. Η πλειοψηφία αυτών, προερχόταν από χώρες, πρώην αποικίες της Ισπανίας.
Περίπου το 10% αυτών, αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα, ενώ οι υπόλοιποι, βρήκαν αρκετά καλά συμβόλαια σε άλλες ομάδες.
Αυτό που υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι των ακαδημιών είναι: «Αυτό που θέλουμε να τους μάθουμε εδώ δεν είναι μόνο να παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά και να τους περάσουμε τη φιλοσοφία και το πάθος μας».
3. Ακαδημίες Ντόρτμουντ
Τι να πει κανείς γι’ αυτές τις ακαδημίες, που στην ουσία «έχτισαν» την σημερινή πρώτη ομάδα της Ντόρτμουντ. Σχεδόν αποκλειστικά σ’ αυτές βασίστηκε ο Γιούργκεν Κλοπ για να στήσει την ομάδα του.
Παίκτες όπως οι Μάριο Γκέτσε, Νούρι Σαχίν, Κέβιν Γκροσκρόιτς έχουν στελεχώσει τις μικρές ομάδες της Ντόρτμουντ, και έφτασαν να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο.
Φέτος η ομάδα έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League, κάνοντας την Μπάγερν να πληρώσει 37 εκατομμύρια ευρώ και να κάνει δικό της τον Γκέτσε, αλλά και την Ντόρτμουντ αρκετά πλουσιότερη.
Αλλά η φιλοσοφία του Κλοπ, δεν θα αλλάξει ούτε τώρα που η ομάδα έχει τα λεφτά για μεγάλες μεταγραφές. Του αρέσει να παίζει με νεαρά παιδιά από τα φυτώρια του συλλόγου κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Δεν είναι τυχαίο που τους περισσότερους τους γνωρίζει από αρκετά μικρή ηλικία έχοντας δεθεί αρκετά μαζί τους, κι εκείνοι με την σειρά τους τον θεωρούν «πατέρα τους».
4. Ακαδημίες Ρεάλ Μαδρίτης – Καστίγια
Η ακαδημία της Ρεάλ, είναι γνωστή ως «Καστίγια». Είναι ίσως η ακαδημία, που τροφοδοτεί σχεδόν όλες τις ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος με παίκτες, μιας και η Ρεάλ δεν συνηθίζει να δίνει πολλές ευκαιρίες.
Έτσι οι περισσότεροι, αν και πολύ καλοί, κάνουν καριέρα εκτός Μαδρίτης, με τη Ρεάλ ωστόσο, να τους πουλάει πλουσιοπάροχα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Σολδάδο, Νεγρέδο, Πορτίγιο και Χουάν Μάτα.
Φυσικά, έχει βγάλει και μεγάλους παίκτες οι οποίοι διέπρεψαν και διαπρέπουν με τη βασίλισσα, όπως οι Ίκερ Κασίγιας, Ραούλ και Γκούτι.
Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες κάθε χρόνο, «σκανάρουν» τις ακαδημίες της Ρεάλ, για να βρουν παίκτες, οι οποίοι φυσικά γίνονται αμέσως 11αδάτοι. (συχνό φαινόμενο και σε ελληνικούς συλλόγους)
5. Ακαδημίες Λίβερπουλ
Οι σκάουτερ της ομάδας, παρακολουθούν σχεδόν όλα τα παιχνίδια, από όλες τις κατηγορίες του Νησιού, ώστε να στελεχώσουν τις ακαδημίες με τα καλύτερα ταλέντα της χώρας.
Έχει αρκετές ακαδημίες στη Σκανδιναβία, στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς ακόμα και στην Αμερική, αλλά και στην Ασία.
Οι ρεζέρβες της Λίβερπουλ, κατέκτησαν το πρωτάθλημα αναπληρωματικών της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2007-08.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί ως μεγάλο φυτώριο παραγωγής παικτών τόσο για την ομάδα, όσο και για την εθνική Αγγλίας, βγάζοντας παίκτες όπως οι Μάικλ Όουεν, Στίβεν Τζέραρντ και Τζέιμι Καραχερ.
Ωστόσο, η παραγωγή ταλαντούχων παικτών δεν σταματάει εκεί, καθώς νέα ταλέντα ξεφυτρώνουν συνεχώς, με τελευταίο «αστέρι», τον Ραχίμ Στέρλινγκ.