ΟΔΗΓΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Οι αρνητικές σκέψεις είναι σαν παράσιτα που καταστρέφουν σιγά σιγά την υγεία σου. Τσέκαρε πώς θα τις διώξεις, για να δεις το ποτήρι μισογεμάτο.

Η κατάσταση του μυαλού σου επηρεάζει άμεσα την υγεία σου. Στο σώμα σου, αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει μακρόχρονη βλάβη: οι απαισιόδοξοι τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα τριγλυκεριδίων απ’ ό,τι οι αισιόδοξοι.

Επίσης, έχουν υψηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ. «Οι ευτυχισμένοι κι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αθλούνται, να τρώνε υγιεινά και να κόψουν το κάπνισμα» σου λέει ο Jeffrey Huffman, διευθυντής καρδιολογικής ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Τέλος, διατηρώντας τις σκέψεις σου θετικές, μπορείς να μειώσεις την παραγωγή κορτιζόλης (ορμόνη που συνδέεται με την αθηροσκλήρωση) και IL-6 (κυτοκίνη που συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και καρδιοπάθειες). Γι’ αυτό, ίσως ήρθε η ώρα να δεις τη θετική πλευρά της ζωής.

 Αμυγδαλή 

 Οταν ο επεξεργαστής συναισθημάτων του εγκεφάλου σου εντοπίζει ένα αρνητικό συμβάν ή σκέψη, στέλνει σήματα άγχους που προκαλούν την αντίδραση πάλης ή φυγής.

 Νωτιαίος Μυελός

 Τα σήματα άγχους μεταφέρονται από τη σπονδυλική στήλη στο νευρικό σου σύστημα, θέτοντας τα όργανά σου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Πνεύμονες 

 Οι λείοι μύες που περιβάλλουν τους αεραγωγούς σου χαλαρώνουν. Οι αεραγωγοί σου διαστέλλονται και η αναπνοή σου επιταχύνεται, για να καλύψει την αυξημένη ανάγκη του οργανισμού σου για οξυγόνο.

 Καρδιά 

 Τα σήματα άγχους αναγκάζουν τους παλμούς και την πίεση του αίματός σου να αυξηθούν απότομα. Τα μόρια που προκαλούν φλεγμονή, δηλαδή οι κυτοκίνες, μετακινούνται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σου.

 Συκώτι 

 Για να προετοιμαστεί γι’ αυτήν την έκτακτη ανάγκη, το συκώτι αρχίζει να διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη, διαδικασία που δεν είναι απαραίτητη αν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.

 Επινεφρίδιοι Αδένες 

 Αν τα απαισιόδοξα συναισθήματά σου συνεχιστούν, τότε αυτοί οι αδένες θα αρχίσουν να εκκρίνουν αδρεναλίνη, κορτιζόλη -κι άλλες ορμόνες του στρες- για να διατηρηθούν αυξημένοι οι παλμοί σου.

 Νεφρά και Εντερο 

 Τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν σε εσωτερικά όργανα συστέλλονται μειώνοντας την παραγωγή ούρων, καθώς και την πέψη.

menshealth