Πώς θα γίνει το παιδί μου ευγενικό;

Συχνά οι γονείς ενοχλούνται όταν το παιδί τους δεν είναι πολύ ευγενικό, δεν σέβεται τους άλλους, δεν περιμένει την σειρά του να μιλήσει, στο σπίτι τρώει με τα χέρια, εκφράζεται με άσχημα λόγια.

Η παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει τις δικές της χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να γνωρίζουμε σε μία τέτοια περίπτωση.

• Η εκμάθηση των καλών τρόπων στην συμπεριφορά αποτελεί μέρος της διαπαιδαγώγησής του.

 • Το παιδί θα τους κατακτήσει σταδιακά, ακολουθώντας κυρίως το δικό σας παράδειγμα. Είναι ανώφελο, όμως, να περιμένετε από αυτό να είναι ευγενικό, αν εσείς χρησιμοποιείτε αγοραίες εκφράσεις στους καυγάδες σας. Δεν μπορείτε να απαιτείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα, αν εσείς τρώτε με τα χέρια, ή να τακτοποιεί τα πράγματά του, αν οι ίδιοι είστε ακατάστατοι.

• Να είστε σταθεροί στην συμπεριφορά σας.
• Να έχετε λογικές προσδοκίες από το παιδί, οι οποίες να συμβαδίζουν με την ηλικία του.
• Να το επαινείτε όταν συμπεριφέρεται με ευγένεια και τρυφερότητα.

• Να αποφεύγετε να το φέρνετε σε δύσκολη θέση, πχ. Λέγοντάς του «απάντησε στον κύριο» ή να σπεύδετε να απαντήσετε οι ίδιοι ή να του ασκείτε κριτική του τύπου «κοίταξε την Ελενίτσα πόσο όμορφα μιλά».

• Ακόμη κι αν δεν συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε, αποφύγετε τις παρατηρήσεις. Ας του θυμίσετε μόνο ότι είστε βέβαιοι πως μπορεί και το ίδιο να είναι ευγενικό, όπως όλοι οι άλλοι.

 • Ένας πρακτικός κι έξυπνος τρόπος, με τον οποίο μπορείτε να περάσετε τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς, είναι το παιχνίδι. Υποδυόμενοι διάφορους ρόλους, που απαιτούν συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες, εφαρμόζετε πρακτικά την καλή συμπεριφορά αλλά κι ενθαρρύνετε το συνεσταλμένο παιδί, ώστε σε ανάλογες συνθήκες να ανταποκρίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.

• Αν το παιδί είναι επιθετικό ή δεν υπακούει και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συνεργαστεί, ώστε να εφαρμόσει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, αναλογιστείτε την στάση σας απέναντί του. Επιμένετε να κάνετε διαρκώς παρατηρήσεις; Μήπως το μαλώνετε κι άθελά σας ενισχύετε την αρνητική συμπεριφορά του; Είναι απαραίτητο να βρείτε άλλους τρόπους θετικής επικοινωνίας μαζί του. Σε αυτήν την περίπτωση, η βοήθεια ενός ειδικού θα ήταν χρήσιμη.

 Από το βιβλίο «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», της ψυχολόγους-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου.

 mothersblog