Επικοινωνώ με το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, το μωρό μεγαλώνει μέσα μου. Δεν είναι, όμως, τελείως απομονωμένο από τον εξωτερικό κόσμο. Αντίθετα, αισθάνεται τα συναισθήματά μου, ακούει τη φωνή μου, αντιδρά στα χάδια μου και μοιράζομαι μαζί του ακόμη και τις διατροφικές μου απολαύσεις. Μαγική σχέση!
Πολύ νωρίς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αισθήσεις του μωρού σου αρχίζουν να αναπτύσσονται. Από την 4η εβδομάδα, αρχίζουν να σχηματίζονται το εσωτερικό του αυτί, τα μάτια του και η γλώσσα του. Με το πέρασμα των εβδομάδων, εμφανίζονται η γεύση, η όσφρηση και η αφή. Το μωρό αρχίζει να στρέφεται προς το περιβάλλον του. Από την 24η εβδομάδα, αναπτύσσονται οι «συνειδητές» του αντιλήψεις: Το μωρό είναι ικανό να αντιδρά σε κάποιο ερέθισμα των αισθήσεών του.

 Το αμνιακό υγρό και ο σημαντικός του ρόλος 

 Το αμνιακό υγρό είναι αυτό που γεμίζει τον αμνιακό σάκο στον οποίο θα αναπτυχθεί το μωρό. Αποστολή του είναι να το προστατέψει από τα χτυπήματα, τις διαφορές θερμοκρασίας, τους θορύβους... Είναι ένα είδος προστατευτικού κουκουλιού, αλλά είναι επιπλέον και πάνω από όλα το μέσο επικοινωνίας του με τον κόσμο. Χάρη σε αυτό, αναπτύσσονται οι αισθήσεις του, ιδίως η γεύση. Από τη 13η εβδομάδα, το μωρό καταπίνει και εισπνέει σε μόνιμη βάση το υγρό αυτό, το οποίο είναι ελαφρώς γλυκό και αποτελείται από αρωματικά μόρια: Έτσι, ξεκινά η γευστική αφύπνιση του μωρού σου.

 Ο δεσμός μου με το μωρό δημιουργείται με το πέρασμα των εβδομάδων... ... με τα συναισθήματα.

 Πολύ νωρίς, δημιουργείται ανάμεσα σε εσένα και το μωρό ψυχο-αισθητηριακός δεσμός. Αντιλαμβάνεται τις κινήσεις σου, συνηθίζει στον τρόπο με τον οποίο μιλάς και μετακινείσαι... Αισθάνεται, όμως, και το περιβάλλον, το άγχος και τις συναισθηματικές ταραχές που βιώνεις, μέσω της παραγωγής ουσιών, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Για αυτό και είναι απαραίτητο να ξεκουράζεσαι και να αποφεύγεις τα άγχη.

 ... με τη διατροφή. Όταν τρως, τα αρωματικά μόρια των τροφών περνούν μέσα στο αίμα σου και φτάνουν στο μωρό μέσω του πλακούντα ή του αμνιακού υγρού. Από τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης, είναι ικανό να απομνημονεύει αυτές τις γεύσεις. Για αυτό, φρόντισε να τρως διάφορες τροφές και να απολαμβάνεις τη διαδικασία: Είναι ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη του μωρού σου!

 ... με τις κινήσεις.  Η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται πολύ νωρίς και το μωρό σου είναι σε θέση να αισθάνεται τις πιέσεις και τα χάδια στην κοιλιά σου. Από τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης, αναπτύσσει και το ίδιο τις αισθήσεις του πιπιλίζοντας τον αντίχειρά του, πιάνοντας τα πόδια του... Όλο και πιο δραστήριο απέναντι στα χάδια σου, αντιδρά σε αυτά. Αυτή είναι, άλλωστε, και η αρχή της απτονομίας.

... με τον θόρυβο. Από τον 6ο μήνα, το μωρό σου είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πολυάριθμους θορύβους της καθημερινής ζωής: Τη φωνή σου, τη φωνή του μπαμπά του, τη μουσική, τους χτύπους της καρδιάς σου... Αρχίζει να αντιδρά σε αυτούς τους θορύβους με κινήσεις ή με αλλαγές στον καρδιακό του ρυθμό. Μίλησέ του, βάλε του να ακούσει μουσική. Θα το λατρέψει! Το μωρό σου στρέφεται στον κόσμο πολύ νωρίς. Αλλά τα αισθητήρια όργανα του και ο εγκέφαλος του δεν είναι ακόμη πολύ ώριμα. Μπορείς, λοιπόν, να του προσφέρεις ερεθίσματα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις υπερβολές και να περνάς την ημέρα σου με μεγάφωνα κολλημένα επάνω στην κοιλιά σου!

 Έχει όλη τη ζωή μπροστά του για να αγαπήσει τη μουσική.

 nestlebaby.gr