Εσείς έχετε δουλειά, αυτός όχι. Πώς το χειρίζεστε;

Οι παραδοσιακοί οικογενειακοί ρόλοι αλλάζουν, λόγω συνθηκών. Εάν είστε εσείς η μόνη εργαζόμενη στην οικογένεια, ίσως ο άντρας σας νιώθει άβολα.

Μάθετε πως θα τα καταφέρετε να χειριστείτε τη δύσκολη αυτή κατάσταση "αντιστροφής των ρόλων" μέσα στο σπίτι.

Οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια είναι πολύ λεπτές. Οι ρόλοι είναι συγκεκριμένοι και όσο κι αν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν φτάσει σε σημείο που να θεωρείται απολύτως φυσικό και αποδεκτό να είναι η γυναίκα αυτή που φέρνει στο σπίτι τα λεφτά. Η περίπτωση που θέλει τον άντρα να είναι αυτός που μένει πίσω για να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις εντός και εκτός σπιτιού, θέλει ειδικό χειρισμό...

 Οι περισσότεροι άντρες, πλέον, ξέρουν που βρίσκονται τα πράγματα στο σπίτι και δεν μας χρειάζονται ανά πάσα στιγμή, όπως συνέβαινε σε παλιότερες δεκαετίες. Αυτό δε σημαίνει ότι τους είναι ευχάριστο να φροντίζουν τα "οικιακά" ώστε να παραμένει το σπίτι οργανωμένο, όσο εσείς λείπετε στη δουλειά σας. Μην περιμένετε, λοιπόν, να κάνει ο σύζυγός σας όσα θα κάνατε εσείς αν μένατε στο σπίτι.

 Προσπαθήστε να κατανοήσετε τη θέση στην οποία έχει βρεθεί μένοντας άνεργος. Δεν είναι επιλογή του – όπως θα μπορούσε να ήταν για εσάς, για παράδειγμα, μετά την απόκτηση των παιδιών - και του είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί στην καινούρια κατάσταση. Για την ακρίβεια, δε θέλει να προσαρμοστεί και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Αυτό που θέλει και προσπαθεί, είναι να ξαναβρεθεί στην «αγορά », να βρει καινούρια δουλειά που θα του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει στην οικογένειά του οικονομικά, κάτι που θα τον κάνει να νοιώσει καλύτερα ψυχολογικά.

 Φροντίστε, λοιπόν, να τονίζετε ότι η απώλεια εργασίας είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους και είναι προσωρινή. Δώστε στο σύντροφό σας εναλλακτικές λύσεις επαγγέλματος, που ίσως ο ίδιος να μην είχε σκεφτεί. Παρακινείστε τον να γραφτεί σε κάποια καλά γραφεία ευρέσεως εργασίας, και όχι να περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνο και μόνο! Στο μεσοδιάστημα, δείξτε του ότι υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορεί να απολαύσει τώρα που έχει χρόνο, όπως η ενασχόληση με τα παιδιά, να τα πηγαίνει στις εξωσχολικές δραστηριότητές τους, να απολαύσει έναν περίπατο σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, να εξασκήσει ή να αποκτήσει ένα χόμπι.

 Όσο για το σπίτι, εκεί μπορεί να προσφέρει με άλλο τρόπο. Δώστε του ευθύνες που δεν έχουν να κάνουν τόσο με δουλειές του σπιτιού, όπως η καθαριότητα και το μαγείρεμα (εκτός κι αν το αντιμετωπίσει ως χόμπι), αλλά με τη διαχείρισή του (λογαριαμούς, επισκευές κλπ). Με αγάπη, υπομονή και καλή διάθεση όλα ξεπερνιούνται. Αυτό πρέπει να έχετε κατά νου και αυτό ακριβώς πρέπει να καταλάβει και ο σύζυγός σας.

 epithimies.gr