Tα Mαλλια της Kεφαλης σου

Οκτώ τακτικές για να πολεμήσεις τη φαλάκρα και να αναγνωρίσεις πότε πρέπει να σταματήσεις τη μάχη.

Οταν ένας άντρας αρχίζει να αραιώνει, ΔΥΟ πράγματα παίρνουν τον κατήφορο: τα μαλλιά και η αυτοπεποίθησή του. Περίπου το 62% των φαλακρών αντρών που συμμετείχαν σε πρόσφατη ισπανική μελέτη δήλωσε ότι η απώλεια των μαλλιών τους ξεφούσκωσε και την αυτοεκτίμησή τους. Tα 2/3 των αντρών έρχονται αντιμέτωπα με αυτήν από τα 35 τους χρόνια κι αυτό οφείλεται σε ελαττωματικά γονίδια. Η ανδρικού τύπου αλωπεκία πηγάζει από μια κληρονομική ευαισθησία στη διυδροτεστοστερόνη (DHT - ένα παράγωγο της τεστοστερόνης), η οποία προκαλεί λεπτότερες τρίχες, υποχώρηση της γραμμής τριχοφυΐας και καταλήγει σε έναν κυριολεκτικά κρανίου τόπο.

Διάβασε για τους νέους τρόπους, ώστε να διατηρήσεις τα μαλλιά που έχεις, να επανακτήσεις ό,τι σε εγκατέλειψε ή -αν δεν υπάρχει επιστροφή- να μάθεις ότι, παρά τις απώλειες, μπορείς να παραμείνεις νικητής.

Εξέτασε το Κεφάλι σου

- Βρες την αιτία. Ο γιατρός συνήθως μπορεί να κάνει διάγνωση με μία απλή παρατήρηση. Αν τα μαλλιά σου παραμένουν μόνο στα πλαϊνά και στο κέντρο της κορυφής του κεφαλιού σου, τότε πρόκειται για ανδρογενετική αλωπεκία. Αν, όμως, η αραίωση εντοπίζεται διάσπαρτα σε όλο το κρανίο και όχι μόνο στην κορυφή και τους κροτάφους, υπάρχει ένδειξη για κάποιο κρυφό πρόβλημα υγείας. «Ορμονικές ή διατροφικές ελλείψεις, όπως θυρεοειδικά προβλήματα, σιδηροπενία ή έλλειψη πρωτεϊνών, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση» σου λέει η Carolyn Jacob, ιδρύτρια του Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology. «Με άλλα λόγια, μην υποθέτεις ότι είναι γενετικό» λέει ο Marc Avram, καθηγητής κλινικής δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College. Υπάρχει βέβαια μία παγίδα: θα δυσκολευτείς να βγάλεις συμπέρασμα κοιτάζοντας τα σχέδια που δημιουργούν τα ξέφωτα στο κεφάλι σου, καθώς για να δημιουργηθεί ξεκάθαρη εικόνα μπορεί να περάσουν χρόνια. Γι’ αυτό, μόλις αντιληφθείς ότι αρχίζεις να αραιώνεις, πήγαινε σε κάποιον ειδικό. Ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης, χειρουργός κεφαλής-τραχήλου και επιστημονικός διευθυντής της κλινικής DERMAMED Μedical Group που ειδικεύεται στη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων, σε ενημερώνει ότι η κλινική εξέταση πραγματοποιείται σε τρία στάδια: στο πρώτο εξετάζεται το τριχωτό για φλεγμονές, απολέπιση και ερύθημα, στο δεύτερο η πυκνότητα των μαλλιών και στο τρίτο η ποιότητα των τριχών. Για τα δύο τελευταία στάδια υπάρχει πλήθος τεχνικών. «Στη σύγχρονη διαγνωστική της ανδρογενετικής αλωπεκίας, όμως, έχουν θέση μόνο οι μη επεμβατικές τεχνικές που δεν απαιτούν ξερίζωμα τριχών, ενώ οι επεμβατικές τεχνικές, όπως το hair pull test και το τριχοριζόγραμμα, πρέπει να εφαρμόζονται σε σπάνιες μόνο διαταραχές». Οι πιο συχνά εφαρμόσιμες εξετάσεις είναι η Ψηφιακή Τριχοσκόπηση και η Βιντεοδερμα-τοσκόπηση, με τις οποίες λαμβάνονται εξαιρετικά ευκρινείς, μεγεθυμένες φωτογραφίες του τριχωτού και των τριχών. «Ο γιατρός σου μπορεί να σου δείξει πάνω στην οθόνη ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα, ενώ οι φωτογραφίες μπορούν να συγκριθούν με μελλοντικές για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας της αγωγής» συμπληρώνει ο Αναστασάκης.

Καθυστέρησε την Εγκατάλειψη

- Συμμάχησε με την επιστήμη. «Ο ασθενής με τριχόπτωση έρχεται αντιμέτωπος με μια τεράστια γκάμα προϊόντων, που ισχυρίζονται ότι μπορούν να τον βοηθήσουν: φαρμακευτικές ουσίες, φαρμακοκαλλυντικά, καλλυντικά, φυσικά προϊόντα, “λειτουργικά” συμπληρώματα διατροφής, βότανα, laser, ακόμα και “θεραπείες” με ηλεκτροστατικά/μαγνητικά πεδία» σου λέει ο Αναστασάκης. Πρόσεξε, όμως, γιατί η βιομηχανία αντιμετώπισης της τριχόπτωσης κάνει τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως με την προώθηση όχι πάντα αποτελεσματικών αγωγών, που στοχεύουν στην απόγνωση και τον πανικό όσων βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν. Δύο, πάντως, από τις φαρμακευτικές ουσίες που έχουν αποδείξει πως πραγματικά σταματούν την τριχόπτωση, δημιουργούν νέα φυσιολογικά μαλλιά και πως είναι ασφαλείς για μακρόχρονη χρήση. Και οι δύο αυτές ουσίες ανακαλύφθηκε τυχαία πως έχουν τριχογενετικό δυναμικό, αφού η αρχική τους χρήση ήταν διαφορετική. Η μία ουσία ονομάζεται Minoxidil (που αρχικά ήταν αντιυπερτασικό) και χρησιμοποιείται ως τοπική λοσιόν και η άλλη είναι η Finasteride (χρησιμοποιείται ενάντια στην υπερτροφία του προστάτη) και λαμβάνεται ως χάπι από το στόμα. Τα συνηθέστερα σκευάσματα χρήσης είναι το Rogaine και το Propecia αντίστοιχα. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν υποβληθεί σε εκτενέστατες έρευνες κι έχουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στους άντρες και υπό προϋποθέσεις σε κάποιες γυναίκες. «Ασχέτως του αν θεωρείς πως τα συνθετικά φάρμακα είναι χειρότερα από τις φυσικές ουσίες ή αν έχεις διαβάσει στο Ιντερνετ και σε φόρουμ για θεωρίες συνωμοσίας και για άλλες ουσίες που δημιουργούν μαλλιά, αυτές οι δύο φαρμακευτικές ουσίες έχουν αποτελέσματα ενάντια στην τριχόπτωση», σου λέει ο Αναστασάκης. Προκειμένου να αποκομίσεις τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, όμως, πρέπει να τα χρησιμοποιείς σωστά και συμβουλεύσου ειδικό.

  - Αλλαξε σαμπουάν. Ενα από τα συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί πραγματικά να διατηρήσει το τριχωτό σου είναι η κετοκοναζόλη, μία αντιμυκητιασική ουσία που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας, μπορεί να σώσει την κόμη σου, μειώνοντας την παραγωγή τεστοστερόνης (οπότε και της DHT) στα τριχοθυλάκια, λένε οι επιστήμονες από το University of British Columbia. Πράγματι, σε βελγική μελέτη, φαλακροί άντρες που λούζονταν 2-3 φορές την εβδομάδα για έξι μήνες με σαμπουάν που περιείχε 1% κετοκοναζόλη παρουσίασαν 17% μείωση στην απώλεια των μαλλιών τους. Υπάρχουν ακόμα και μη συνταγογραφημένα σαμπουάν που περιέχουν κετοκοναζόλη. «Χρησιμοποίησέ τα σε συνδυασμό με το Propecia ή το Rogaine, ειδικά αν έχεις πιτυρίδα, επειδή η απολέπιση μπορεί να εμποδίσει την διείσδυση του Rogaine στο δέρμα του κρανίου» σου προτείνει ο Avram. Σαπούνισε το κεφάλι σου 2-3 φορές την εβδομάδα, αλλά μην το παρακάνεις, γιατί οι υπερβολές θα προκαλέσουν ξηρότητα και σπάσιμο των τριχών. Στα μεσοδιαστήματα να λούζεσαι με απαλά παιδικά σαμπουάν.

Ακολούθησε έξυπνη διατροφή.-  Εγκατάλειψε κακές διατροφικές συνήθειες, για να μη σε εγκαταλείψουν τα μαλλιά σου. Ξεκίνα αποφεύγοντας τα τηγανητά. Ετσι μπορεί να μειωθεί η παραγωγή λιπαρού σμήγματος και να περιοριστεί η μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT, σύμφωνα με μελέτες από την Ινδία. Πρόσεχε επίσης τα γλυκά: η αύξηση της ινσουλίνης που ακολουθεί την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης πυροδοτεί την απελευθέρωση τεστοστερόνης, που θα μπορεί να μετατραπεί σε DHT.

Αναδόμησε το Κεφάλι σου

  - Μπες στη λίστα για μεταμόσχευση. Ευτυχώς, οι γιατροί δείχνοντας έλεος έβαλαν τέλος στις παλιές μεθόδους κάλυψης των γυμνών σημείων με μεταφορά τουφών από τα πλαϊνά ή το πίσω μέρος, που οδηγούσαν σε φτωχό αισθητικό αποτέλεσμα. Σήμερα υπάρχουν δύο καλύτερες επιλογές για τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων. Ο Αναστασάκης σε ενημερώνει γι’ αυτές: η μία είναι η FUT (Follicular Unit Transplant), ή μέθοδος strip, στην οποία αφαιρείται μία λεπτή λωρίδα του τριχωτού, ράβεται το κενό κι έπειτα απομονώνονται τα τριχοθυλάκια στη φυσική τους μορφή (1-5 τρίχες/τριχοθυλάκιο). Η μέθοδος αυτή αφήνει μία λεπτή οριζόντια ουλή, απαιτεί μεγαλύτερη περίοδο επούλωσης και αποχής από έντονες δραστηριότητες και προκαλεί εντονότερες μετεπεμβατικές ενοχλήσεις, που μπορεί να διαρκέσουν από μέρες μέχρι μήνες. Από την άλλη, όμως, είναι οικονομικότερη, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους μαλλιών, παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά καταστροφής των μοσχευμάτων, μπορεί να επαναληφθεί, σε κάθε συνεδρία υπάρχει η δυνατότητα λήψης μέχρι και 6.000 μοσχευμάτων και προσφέρει τελικά φυσικό αποτέλεσμα.

Η δεύτερη εναλλακτική μέθοδος είναι η FUE (Follicular Unit Extraction), κατά την οποία αφαιρούνται ένα προς ένα τα τριχοθυλάκια με μικροσκοπικά εργαλεία και οι μικροσκοπικές οπές κλείνουν χωρίς ράμμα. Τα πλεονεκτήματά της είναι οι ηπιότερες και συντομότερες μετεπεμβατικές ενοχλήσεις και ο σημαντικά μικρότερος χρόνος επούλωσης και αποχής από έντονες δραστηριότητες, οι μικροσκοπικές (αλλά διάσπαρτες) ουλές και η δυνατότητα επανάληψης ακόμη και την επόμενη μέρα (από διαφορετική βέβαια περιοχή λήψης). Από την άλλη, όμως, κοστίζει 2-3 φορές περισσότερο, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, προκαλεί χιλιάδες στρογγυλές ουλές, που συνολικά έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια από την ουλή της τεχνικής strip, τα ποσοστά καταστροφής των μοσχευμάτων είναι μεγαλύτερα και δεν μπορούν να ληφθούν περισσότερα από 1.000-1.200 μοσχεύματα ανά συνεδρία. Επιπλέον, πρέπει να την ξεχάσεις αν έχεις κατσαρά ή λευκά μαλλιά, ο γιατρός θα σου ξυρίσει την περιοχή λήψης των μοσχευμάτων πριν από την επέμβαση, ενώ λόγω της μικρότερης επιβίωσης των μοσχευμάτων μπορεί να μειωθεί η κάλυψη και το τελικό αποτέλεσμα να μη σε ικανοποιήσει πλήρως.

«Προσωπικά, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια εμπειρίας και στις δύο τεχνικές», σου λέει ο Αναστασάκης, «την τεχνική FUE την προτείνω πλέον μόνο σε άτομα που έχουν μικρές ανάγκες σε μοσχεύματα (μέχρι 1.500) και που δεν διαφαίνεται να χρειαστούν επιπλέον μοσχεύματα στο μέλλον. Ο λόγος είναι η μη βέλτιστη επιβίωση των μοσχευμάτων και ο μεγάλος συνολικός τραυματισμός. Καθότι κάθε μόσχευμα είναι πολύτιμο, η απώλεια τουλάχιστον 5-10% λόγω της φύσεως της τεχνικής FUE θεωρώ πως δεν είναι αποδεκτή όταν θέλεις να προσφέρεις το καλύτερο στους ασθενείς σου». Τελειώνοντας, σε προειδοποιεί: «Με τη μέθοδο FUE, αν κόψεις τα μαλλιά σου κοντά, φαίνονται οι μικροσκοπικές ουλές, άρα μη νομίσεις ότι θα μπορείς να κουρεύεσαι όπως θέλεις».

- Κατευθύνσου στο φως. Ολοι γνωρίζουμε τα laser αποτρίχωσης. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως υπάρχουν και laser που βγάζουν μαλλιά;

Την τελευταία δεκαετία, πηγές συστημάτων Laser χαμηλής ισχύος (5 watts) προσφέρονται στους πάσχοντες από τριχόπτωση ως η πιο σύγχρονη λύση. Η Low Level Laser Therapy (LLLT) έχει υψηλό τριχογενετικό δυναμικό, αρκεί οι παράμετροι να έχουν οριστεί σωστά και η χρήση να είναι τακτική και συνεχής. Αντίθετα με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χρήση συσκευών LLLT είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Υπάρχουν δύο ειδών συσκευές LLLT: οικιακές και ιατρικές. Οι οικιακές είναι γενικά λιγότερο ισχυρές και ο ασθενής αποκτά μία φορά τη συσκευή (κόστος 250-300€) και τη χρησιμοποιεί στην άνεση του σπιτιού του, ενώ οι ιατρικές είναι πιο ισχυρές (αλλά όχι απαραίτητα και πιο αποτελεσματικές) και ο ασθενής χρειάζεται να πηγαίνει τακτικά στο ιατρείο και να πληρώνει την κάθε συνεδρία ή ένα πακέτο συνεδριών.

«Ο ακριβής τριχογενετικός μηχανισμός της LLLT είναι ακόμη άγνωστος, αλλά γνωρίζουμε πως δεν είναι ίδιος με το μηχανισμό των Finasteride και Minoxidil, συνεπώς μπορεί να συνδυάζεται με αυτά» σου λέει ο Αναστασάκης και συμπληρώνει: «H LLLT έχει έγκριση ασφαλείας και αποτελεσματικότητας από τον FDA και είναι συνετό να προτείνεται ως πρώτης γραμμής αγωγή σε άτομα που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, αλλά και συνδυαστικά σε κάθε ασθενή που λαμβάνει ήδη φαρμακευτική αγωγή». Παρ’ όλα αυτά, σου επισημαίνει και κάποιες επιφυλάξεις: «Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών σχετικά με τους μηχανισμούς δράσης, το ιδανικό πρωτόκολλο χρήσης και τα ιδανικά χαρακτηριστικά των LLL για την αντιμετώπιση των παθήσεων των τριχοθυλακίων». Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν 15 λεπτά κάθε τρίτη μέρα. Η κλινική εμπειρία προσφέρει συνεχώς νέα και σημαντικά στοιχεία.

Ενθαρρυντική, όμως, είναι σίγουρα μία πρόσφατη μελέτη από την Κορέα, που έδειξε ότι ασθενείς με τριχόπτωση που φορούσαν τακτικά ένα κράνος φωτοθεραπείας στο σπίτι εμφάνισαν αύξηση κατά 22% στο πάχος της τρίχας και κατά 15% στην πυκνότητα της τριχοφυΐας μετά από 24 εβδομάδες.

Περιόρισε τις Απώλειες

- Σύσκεψη κορυφής. Οι φαλακροί άντρες προσπαθούν να χειριστούν το πρόβλημά τους με τρεις τρόπους: ισοφαρίζουν επικεντρώνοντας στη γυμναστική ή τη μόδα, αποφεύγουν τους καθρέφτες ή απλώς αποδέχονται τις αλλαγές στην κορυφή. Η αποδοχή μειώνει το άγχος, ενώ οι άλλες προσεγγίσεις το αυξάνουν, όπως δείχνει γερμανική μελέτη. Οπότε επαναπροσδιόρισε τη στάση σου: «Ερμήνευσε τη φαλάκρα σαν μια ξεχωριστή εμφάνιση ή σαν σημάδι ωριμότητας αντί για σημάδι προχωρημένης ηλικίας» λέει ο συντάκτης της έρευνας Dirk Kranz.

Πέταξε τη χτένα σου. Ακολούθησε το πρότυπο του Τέλη Σαβάλα. «Εννιά φορές στις δέκα, το ξυρισμένο κεφάλι οδηγεί σε τεράστια βελτίωση» λέει ο Todd «Sween» Lahman, ιδιοκτήτης γνωστού κουρείου στο Λος Αντζελες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένας τύπος με ξυρισμένο κεφάλι φαίνεται ψηλότερος, πιο αρρενωπός και πιο κυρίαρχος σε σχέση με ένα «μαλλιά». Οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι οι καραφλοί μπορούσαν να σηκώσουν κατά 13% περισσότερα κιλά σε πιέσεις πάγκου. Επίσης, βρέθηκε ότι οι άντρες με ξυρισμένο κεφάλι χαρακτηρίζονταν πιο γοητευτικοί σε σχέση με εκείνους με λεπτά μαλλιά. Ακόμη διστάζεις; Ξεκίνα να κουρεύεσαι με την ψιλή και σταδιακά γύρνα το στο γουλί.

menshealth