Η σκοτεινή πλευρά της ορμόνης της αγάπης…

Η οξυτοκίνη είναι γνωστή και ως «η ορμόνη της αγάπης», καθώς απελευθερώνεται κατά τη σωματική επαφή και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

 Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, ενώ παράλληλα καλλιεργεί την οικειότητα μεταξύ των ζευγαριών.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων και διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, ενώ παράλληλα καταπολεμά τον πόνο και μειώνει το στρες. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Emotion, οι υπερβολικές ποσότητες της ορμόνης στον οργανισμό έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερβολική ευαισθησία και τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα.

Οι ερευνητές Κρίστοφερ Καρντόσο και Αν-Μαρί Λίνεν μελέτησαν 82 υγιή άτομα νεαρής ηλικίας που δεν αντιμετώπιζαν κανένα είδος ψυχικής διαταραχής.

Οι μισοί έλαβαν δόση οξυτοκίνης και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων και τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η οξυτοκίνη έκανε τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν πιο εύκολα τα συναισθήματα των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους».

 Όμως η «υπερβολική δόση» της ορμόνης αρχίζει αν επιδρά αρνητικά, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτα συναισθήματα που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά στις κοινωνικές συναναστροφές.

 Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποδεδειγμένα οφέλη της ορμόνης στην κοινωνικότητα του ατόμου αρχίζουν να υποχωρούν όσο τα επίπεδα αυξάνονται.

 onmed