Stollen
Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων από τη Γερμανία τώρα στο πιάτο σας για εσάς και την οικογένεια σας.
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 κιλό αλεύρι 70 γραμμάρεια μαγιά νωπή 1/2 λίτρο γάλα 200 γραμμάρεια ζάχαρη 450 γραμμάρεια βούτυρο 1 λεμόνι (τη φλούδα του ξυσμένη) 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο 10 γραμμάρεια αλάτι 500 γραμμάρεια σταφίδες 100 γραμμάρεια κόντιτα 180 γραμμάρεια ψιλοκομμένα αμύγδαλα μερικές σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο 100 γραμμάρεια βούτυρο (θα δείτε παρακάτω γιατί είναι ξεχωριστά) 125 γραμμάρεια ζάχαρη άχνη 2 φακελάκια βανίλιες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω, σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το μισό αλεύρι, με τη μαγιά (τη σπάμε σε κομματάκια), 2 κουταλιές ζάχαρη και χλιαρό γάλα (το μισό), και αφήνουμε το μείγμα σε ένα μπολ για 45 λεπτά να φουσκώσει. Αφού περάσουν τα 45 λεπτά (ή κρίνουμε ότι έχει φουσκώσει αρκετά η ζύμη), ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη, και προσθέτουμε το βούτυρο (λιωμένο) και το αλάτι.
Δουλεύουμε τη ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα ή αλεύρι) και τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες (καλό είναι να τις έχουμε αφήσει λίγο στο νερό, να φουσκώσουν). Φτιάχνουμε τη ζύμη μία μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη να ξανά φουσκώσει για 45 λεπτά. (Τη σκεπάζουμε με ένα βρεγμένο πανί). Μετά τα (δεύτερα) 45 λεπτά μοιράζουμε τη ζύμη σε μερίδες και φτιάχνουμε "φραντζολάκια". Τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις στη 2 σκάλα για 80 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ακόμα ζεστά, περνάμε από πάνω το κομμάτι το βούτυρο (τα υπόλοιπα 100γρ) και μετά ρίχνουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη που την έχουμε ανακατέψει με τη βανίλια.
Απαιτούμενος χρόνος: 80 λεπτά
sidagi
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 κιλό αλεύρι 70 γραμμάρεια μαγιά νωπή 1/2 λίτρο γάλα 200 γραμμάρεια ζάχαρη 450 γραμμάρεια βούτυρο 1 λεμόνι (τη φλούδα του ξυσμένη) 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο 10 γραμμάρεια αλάτι 500 γραμμάρεια σταφίδες 100 γραμμάρεια κόντιτα 180 γραμμάρεια ψιλοκομμένα αμύγδαλα μερικές σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο 100 γραμμάρεια βούτυρο (θα δείτε παρακάτω γιατί είναι ξεχωριστά) 125 γραμμάρεια ζάχαρη άχνη 2 φακελάκια βανίλιες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω, σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το μισό αλεύρι, με τη μαγιά (τη σπάμε σε κομματάκια), 2 κουταλιές ζάχαρη και χλιαρό γάλα (το μισό), και αφήνουμε το μείγμα σε ένα μπολ για 45 λεπτά να φουσκώσει. Αφού περάσουν τα 45 λεπτά (ή κρίνουμε ότι έχει φουσκώσει αρκετά η ζύμη), ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη, και προσθέτουμε το βούτυρο (λιωμένο) και το αλάτι.
Δουλεύουμε τη ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα ή αλεύρι) και τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες (καλό είναι να τις έχουμε αφήσει λίγο στο νερό, να φουσκώσουν). Φτιάχνουμε τη ζύμη μία μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη να ξανά φουσκώσει για 45 λεπτά. (Τη σκεπάζουμε με ένα βρεγμένο πανί). Μετά τα (δεύτερα) 45 λεπτά μοιράζουμε τη ζύμη σε μερίδες και φτιάχνουμε "φραντζολάκια". Τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις στη 2 σκάλα για 80 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ακόμα ζεστά, περνάμε από πάνω το κομμάτι το βούτυρο (τα υπόλοιπα 100γρ) και μετά ρίχνουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη που την έχουμε ανακατέψει με τη βανίλια.
Απαιτούμενος χρόνος: 80 λεπτά
sidagi