Σεξ: Ο επιστημονικός ορισμός της «αρπαχτής»

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι, όμως μια έγκυρη διατύπωση δε βλάπτει!
Όσο ασήμαντος κι αν φαίνεται, ο ορισμός της αρπαχτής, του one-night stand, των φίλων με προνόμια και οποιασδήποτε σχέσης περιστασιακού σεξ είναι σημαντικός για τους ψυχολόγους. Οι ειδικοί αδυνατούν να μελετήσουν τις σχέσεις και το σεξ όταν δεν έχουν στη διάθεσή τους τον κατάλληλο ορισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Πίτερ Τζόνασον, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία, επικεντρώθηκε σε αυτού του είδους τις σχέσεις, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior.

«Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη σχέσεων και έχουμε την τάση να διατυπώνουμε ανοιχτούς ορισμούς για να τις περιγράψουμε», δηλώνει ο Τζόνασον.

Ο ψυχολόγος ήθελε να διαμορφώσει ορισμούς που θα δίνουν μια πιο σαφή εικόνα για τις λειτουργίες κάθε ερωτικής σχέσης. Δύο άνθρωποι καλλιεργούν επαφές για πολλούς λόγους, όπως το σεξ, η συντροφικότητα, η αγάπη ακόμη και η τόνωση της αυτοπεποίθησης. Τα αποτελέσματα μπορεί να δώσουν μια καλή εξήγηση για τους λόγους που δυο άτομα δημιουργούν μια σχέση περιστασιακού σεξ αντί για μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή ή μια μακρόχρονη σχέση.

Ο Τζόνασον είχε παλαιότερα μελετήσει την λεγόμενη αρπαχτή (booty call) –μια σχέση περιστασιακού σεξ στην οποία το ένα άτομο τηλεφωνεί ή επικοινωνεί με κάποιον τρόπο με το άλλο με σκοπό το σεξ– και διαπίστωσε ότι το φαινόμενο έχει πιο έντονη συναισθηματική διάσταση σε σύγκριση με την ξεπέτα (one-night stand), όμως υπάρχει σαφώς λιγότερη τρυφερότητα και στοργή σε σύγκριση με μια μόνιμη σχέση.

Στο νέο ερευνητικό του έργο, ο Τζόνασον πήρε συνέντευξη από 192 προπτυχιακούς φοιτητές –124 γυναίκες και 68 άνδρες– στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Φλόριντα. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν κατά πόσο μια αρπαχτή, τα σεξουαλικά προνόμια μεταξύ φίλων, μια μόνιμη σχέση ή ένα one-night stand πρόκειται να εκπληρώσει κάποια από τις παρακάτω λειτουργίες: σεξουαλική επιβεβαίωση, κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη, μια «δοκιμαστική περίοδο» που καταλήξει σε σοβαρή σχέση ή μια πρόσκαιρη απασχόληση κατά της ανίας.

Οι συμμετέχοντες αντιστοίχισαν κάθε σχέση σε κάθε λειτουργία και στη συνέχεια απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις για τη δική τους στάση απέναντι στο σεξ και τις σχέσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε τύπος σχέσης επιτελεί και μια διαφορετική λειτουργία.

  Η βασική λειτουργία της μόνιμης σχέσης είναι η κοινωνική υποστήριξη και δευτερευόντως η δοκιμαστική περίοδος και η πρόσκαιρη απασχόληση.

Η ξεπέτα έχει κατά βάση σκοπό το σεξ ή πρόσκαιρη απασχόληση ή τη δοκιμή. Φυσικά, η κοινωνική υποστήριξη ήταν τελευταία στη λίστα.

Οι φίλοι με προνόμια φαίνεται πως παρακινούνται πρώτα από το σεξ και μετά από την επιθυμία να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τέλος, το one-night stand έχει σαν στόχο το σεξ και την πρόσκαιρη απασχόληση ή τη δοκιμή ενός νέου συντρόφου με προοπτικές.

«Το κάθε άτομο επιλέγει ένα τύπο σχέσης για να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες», δήλωσε ο Τζόνασον στο LiveScience.

onmed