Τι φέρνει στην Ελλάδα το δεύτερο ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ.
Η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν ο κεντρικός στόχος της επίσκεψης στην οποία όμως το ενδιαφέρον κέντρισαν οι εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή αλλά και το λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο
Το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε χτες Παρασκευή. με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά να σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την εικόνα των συνομιλητών του για την κατάσταση στη χώρα μας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από το σπιράλ της ύφεσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία του επίσκεψη προσδοκώντας να κινήσει το ενδιαφέρον των ομογενών επιχειρηματιών αλλά και κεφαλαίων από τις ΗΠΑ.
Φυσικά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι με την επίσκεψη του εκεί θα «πάγωνε» η λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 17 χρόνια.
Όσον αφορά στις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ο Σαμαράς προσπάθησε να αξιοποιήσει υπέρ της κυβέρνησης την ταχύτατη αντίδραση της Δικαιοσύνης και να δείξει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για πάταξη του φασισμού στη χώρα. Μάλιστα τα όσα έχουν γίνει από το περασμένο Σάββατο στην Ελλάδα σχολιάστηκαν ιδιαιτέρως θετικά από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου και τα διεθνή ΜΜΕ.
Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία επίσης να συζητήσει εκτενώς με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ το ελληνικό πρόβλημα χρέους, θέτοντας στη βάση του προβληματισμού της ελληνικής πλευράς τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Ταμείου και της Ε.Ε για τη βιωσιμότητα του χρέους και ζητώντας επί της ουσίας η διάσταση αυτή να μη γίνει αιτία ώστε να δυσκολεύονται οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων.
Η εκτίμηση των συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι ότι πλέον «υπάρχει διαφορετικό κλίμα για την Ελλάδα, σε σχέση με προηγούμενα ταξίδια στις ΗΠΑ» με δεδομένο ότι οικονομικοί κύκλοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «αναγνωρίζουν ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία». Σε αυτό το σημείο αναφέρουν με νόημα τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας η ανταπόκριση της αγοράς ομολόγων της Νέας Υόρκης στο ενδεχόμενο εντός του 2014 η Ελλάδα να «βγει» στην αγορά ομολόγων.