Ο ακανόνιστος ύπνος των παιδιών προκαλεί προβλήματα.

Πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με ακανόνιστες ώρες ύπνου ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν δυσκολίες στη συμπεριφορά τους.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του UCL και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics», ανακάλυψε ότι οι ακανόνιστες ώρες ύπνου μπορούν να διακόψουν τους βιολογικούς ρυθμούς και να προκαλέσουν έλλειψη ύπνου και επομένως προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 «Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου επιφέρουν μια κατάσταση σώματος και πνεύματος, που μοιάζει με αυτήν του jet lag και αυτό επηρεάζει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού και τη λειτουργικότητά του στην καθημερινότητα», εξηγεί η καθηγήτρια του UCL, Yvonne Kelly.

 «Γνωρίζουμε ότι η πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού επηρεάζει βαθιά την υγεία και την ευημερία του σε όλη του τη ζωή», λέει η δρ. Kelly και συνεχίζει: «Φαίνεται ότι οι διακοπές στον ύπνο, ειδικά όταν πρόκειται για συγκεκριμένες ώρες που θεωρούνται κλειδί στη διαδικασία της ανάπτυξης, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες στην υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού».

 Η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία για τις ώρες ύπνου παιδιών ηλικίας τριών, πέντε και επτά ετών, καθώς και αναφορές από τις μητέρες και τους δασκάλους τους σχετικά με πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς.

 Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ακανόνιστες ώρες ύπνου επηρέαζαν τη συμπεριφορά των παιδιών διακόπτοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς και οδηγώντας σε έλλειψη ύπνου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 Παιδιά που στην πρώιμη παιδική τους ηλικία δεν είχαν ομαλά ωράρια ύπνου παρουσίαζαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερδραστηριότητα, δυσκολίες στη σχέση τους με συνομηλίκους και συναισθηματικές δυσκολίες. Ωστόσο, όσα παιδιά απέκτησαν νέες συνήθειες στον ύπνο τους, με τακτικό ωράριο, παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη συμπεριφορά τους.

 «Τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι οι συνέπειες είναι αναστρέψιμες», τονίζει η καθηγήτρια Kelly. Το ακανόνιστο ωράριο ύπνου ήταν πιο συχνό στην ηλικία των τριών ετών, όπου ένα στα πέντε παιδιά πήγαινε στο κρεβάτι του διαφορετική κάθε φορά ώρα. Ωστόσο, στην ηλικία των επτά ετών, περισσότερα από τα μισά παιδιά πήγαιναν τακτικά για ύπνο μεταξύ 7.30 και 8.30 μ.μ.

 vita.gr