Τέλος εποχής για τη Nokia.


“…η Microsoft είναι επίμονη και όταν θέλει κάτι το παίρνει. Μην ξεχνάς την εξαντλητική συμφωνία με την Yahoo! που πήρε χρόνια για να υπογραφεί.Αν το τμήμα των Smartphones της Nokia περάσει στην Microsoft, δεν θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στην γκάμα της Nokia αλλά θα γίνουν ιστορικές αλλαγές ως προς την φιλοσοφία της εταιρίας. Να το θυμηθείς αυτό.”
Με αυτές τις λίγες γραμμές προσπαθούσα τότε να περιγράψω τις σκέψεις μου για την ενδεχόμενη εξαγορά της Nokia από τη Microsoft. Ή καλύτερα τους φόβους μου.


 Βλέπεις, αγαπητέ αναγνώστη ήμουν κι εγώ από αυτούς τους ρομαντικούς που μέχρι και χθες ήλπιζα για την επική αναβίωση της Nokia και την αποδέσμευσή της από την Microsoft. Το χθες όμως είναι παρελθόν και αυτό που μετράει είναι το σήμερα. 

Σήμερα λοιπόν η Microsoft ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2014 θα εξαγοράσει έναντι συνολικού αντιτίμου 7.52 δις δολαρίων μεταξύ άλλων, όλες τις πατέντες που έχει στην κατοχή της η Nokia, τις ονομασίες “Lumia” και “Asha” και το δικαίωμα να παράγει feature phones με το λογότυπο της Nokia για 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, 32.000 πρώην υπάλληλοι της Nokia θα εργάζονται πλέον για την Microsoft. 

Αυτό όμως που δεν θα μπορεί να κάνει η Microsoft, είναι να κυκλοφορήσει άλλες συσκευές με το brand της Nokia. Άρα τα νέα της smartphone και tablet θα κυκλοφορούν είτε με την ονομασία “Microsoft Lumia X” ή προτιμότερα (για μένα) “Lumia X”.

 Η χρήση του brand “Nokia” παραμένει στην ανεξάρτητη Nokia που θα ασχολείται κυρίως από εδώ και στο εξής με την ανάπτυξη των χαρτών HERE και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που παράγει το τμήμα Nokia Solutions and Networks (πρώην Nokia Siemens Networks). Αυτή η νέα Nokia θα ζει για πάντα στη σκιά του παλιού εαυτού της. 

 inews