Το Facebook και η δωρεά οργάνων.


Το κοινωνικό δίκτυο έχει αυξήσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων δωρητών οργάνων Μπορούν τα Social Media να μας στρέψουν στη δωρεά οργάνων;
Όπως δείχνει έρευνα, που δημοσιεύεται στο «American Journal of Transplantation», το γνωστότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπόρεσε να αυξήσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων δωρητών οργάνων 21 φορές μέσα σε μια μέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η online κοινωνική δικτύωση μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της έλλειψης οργάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


 Για την ακρίβεια, ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει δημιουργήσει έναν τρόπο για τους χρήστες ώστε να μοιράζονται το «status» τους όσον αφορά το αν είναι δωρητές οργάνων με φίλους τους και ταυτόχρονα διευκόλυνε την κοινοποίηση της «κατάστασής» τους στην αρμόδια κρατική υπηρεσία. «Οι εγγραφές που έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και ξεπερνούν οτιδήποτε έχουμε δει σε εκστρατείες για την αύξηση του ποσοστού δωρεάς οργάνων. 

Μάλιστα, στο τέλος των δύο εβδομάδων, ο αριθμός των νέων δωρητών συνέχιζε να ανεβαίνει με ρυθμό διπλάσιο από τον κανονικό», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Andrew M. Cameron, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. 

 Τα δεδομένα από το Facebook και τις επίσημες σελίδες online εγγραφής δωρητών οργάνων έδειξαν ότι τη μέρα που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, 57.451 χρήστες του Facebook ενημέρωσαν το προφίλ τους και μοιράστηκαν το «status» τους. 

Υπήρχαν 13.012 νέες online εγγραφές την πρώτη ημέρα, νούμερο που αντιστοιχεί σε 21,2 φορές αύξηση σε σχέση με το μέσο ημερήσιο ποσοστό εγγραφής (616). «Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό αυτό σε μακροχρόνια βάση, τότε ίσως μπορέσουμε επιτέλους να γείρουμε τη ζυγαριά και η προσφορά οργάνων να ξεπεράσει τη ζήτηση», αναφέρει ο Andrew Cameron και συμπληρώνει ότι «τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δείξει ότι δεν είναι μόνο ένα μέρος για να μοιράζονται οι άνθρωποι τι φάγανε το μεσημέρι ή χαριτωμένες φωτογραφίες των παιδιών τους. Μπορεί να γίνουν παράγοντας κοινωνικής αλλαγής». 

 vita.gr