Η θετική πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών.
Οι video gamers επεξεργάζονται ταχύτερα τις οπτικές πληροφορίες
Οι ώρες που το παιδί ή οι φίλοι σας περνούν παίζοντας video games έχουν και τη θετική τους πλευρά, αφού πέρα από το να εκπαιδεύουν τα χέρια τους, ώστε να πατούν γρήγορα τα κουμπιά, φαίνεται να εκπαιδεύουν και τον εγκέφαλό τους έτσι ώστε να κάνει καλύτερη και ταχύτερη χρήση των οπτικών πληροφοριών, που λαμβάνει, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Duke.
«Όσοι παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από μια οπτική σκηνή», δήλωσε ο Greg Appelbaum, αναπληρωτής καθηγητής της ψυχιατρικής στη Ιατρική Σχολή Duke of Medicine.
Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια άσκηση οπτικής αισθητηριακής μνήμης, στην οποία μια κυκλική διάταξη από οκτώ γράμματα εμφανιζόταν για μόλις 1/10 του δευτερολέπτου. Μετά από μια καθυστέρηση που κυμαινόταν από 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου έως 2,5 δευτερόλεπτα, ένα βέλος εμφανιζόταν, δείχνοντας ένα σημείο στον κύκλο, όπου ένα γράμμα υπήρχε προηγουμένως.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προσδιορίσουν ποιο γράμμα ήταν σε εκείνο το σημείο.
Σε κάθε διάλειμμα, όσοι έπαιζαν τακτικά video games δράσης είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους μη παίκτες όσον αφορά την ανάκληση του γράμματος.
Μάλιστα, παλιότερη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παίκτες video games είναι πιο γρήγοροι όσον αφορά την απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα και μπορούν να παρακολουθήσουν περισσότερα στοιχεία από ό,τι οι μη παίκτες.
Σύμφωνα δε με τον Appelbaum, «με το χρόνο και την εμπειρία, οι παίκτες χρειάζονται λιγότερες πληροφορίες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα με πιθανολογικό χαρακτήρα, και το κάνουν πιο γρήγορα».
Για να μάθουν, ωστόσο, οι επιστήμονες γιατί οι παίκτες έχουν πιο ανεπτυγμένη ικανότητα λήψης πιθανολογικών συμπερασμάτων, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.
vita.gr