Οδηγίες χρήσεως μίας επιτυχημένης ...συγνώμης

Παρόλο που έχουμε όλοι καταλάβει τη δύναμη της λέξης συγνώμη, ξέρουμε ότι αυτή η λέξη δεν μπορεί να ... διορθώσει τα πάντα.
Θυμάσαι εκείνα τα χρόνια που το αδερφάκι σου, σου βούτηξε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια και εσύ την κλώτσησες για να "πάρεις το αίμα σου" πίσω; Εκείνη η μικρή κλαψιάρα πήγε και σε κάρφωσε μετά στη μαμά, η οποία σε ανάγκασε να της ζητήσεις συγνώμη (τι αδικία!). Όμως αναγκάστηκες να την πεις αυτή τη συγνώμη παρόλο που δεν καταλάβαινες γιατί έπρεπε να το κάνεις.

 Κι όμως με ένα μαγικό τρόπο αυτή η "συγνώμη" τακτοποίησε το θέμα και η ζωή στο σπίτι συνεχίστηκε εν ειρήνη. Σαν παιδιά αναγκαστήκαμε πολλές φορές να ζητήσουμε συγνώμη ακόμα κι όταν δεν το εννοούσαμε ειλικρινά. Κι όμως κάθε φορά, αυτές οι συγγνώμες λειτουργούσαν τακτοποιώντας τα πάντα ξανά και η ζωή συνέχιζε την πορεία της.

 Ως ενήλικοι συμβιβαζόμαστε και πάλι με τρόπους που δεν είναι πάντα δίκαιοι. Τα συμφέροντά μας και οι επιθυμίες μας μπορεί να συγκρούονται με των άλλων και αντιλαμβανόμαστε ότι όταν ο "άλλος" είναι ο σύντροφός μας το να ζητήσουμε συγνώμη κάποιες φορές μοιάζει να είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε στη σχέση. Σχεδόν ποτέ όμως δεν το κάνουμε με την καρδιά μας και σχεδόν πάντα το να ζητήσεις συγνώμη είναι πραγματικά δύσκολο, σαν να σκαλώνει η λέξη και να μη βγαίνει εύκολα.

 Η ετυμολογία της συγχώρεσης
 Όταν ζητάς συγνώμη, περιμένεις συγχώρεση, και η συγχώρεση ετυμολογικά σημαίνει "χωράω μαζί με τον άλλον στον ίδιο χώρο / υπάρχει χώρος και για τους δυο μας". Σε συγχωρώ δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι επικροτώ αυτό που έκανες. Σημαίνει ότι σου επιτρέπω να είσαι και να κάνεις, ακόμα κι αν δεν συμφωνώ.

 Οδηγίες χρήσεως μίας επιτυχημένης "συγνώμης"
 Πιστέψτε ότι θα έχει καλό αποτέλεσμα. Παρόλο που έχουμε όλοι καταλάβει τη δύναμη της λέξης συγνώμη, ξέρουμε ότι αυτή η λέξη δεν μπορεί να διορθώσει τα πάντα. Μερικές φορές αναρωτιόμαστε αν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα λέγοντας στον εαυτό μας ότι κι άλλες φορές ζητήσαμε συγνώμη αλλά δεν έγινε αποδεκτή ή ότι ο σύντροφός μας είναι πολύ θυμωμένος και δεν θα μας συγχωρέσει. Αυτές οι σκέψεις δεν θα βοηθήσουν και πολύ να ξεστομίσετε με σωστό τρόπο την μαγική λέξη! Τολμήστε να πιστέψετε ότι η συγγνώμη που θα ζητήσετε μπορεί και θα έχει καλό αποτέλεσμα για τη σχέση σας.

 Διορθώστε τα πληγωμένα αισθήματα 
Όταν πληγώνετε τον σύντροφό σας, στο μυαλό του εκείνη τη στιγμή σας βλέπει τουλάχιστον σαν εχθρό. Ζητώντας συγγνώμη, ξαναγίνεστε στα μάτια του άνθρωπος, με αδυναμίες, που κάνει λάθη και μπορεί να τα παραδέχεται. Με τη συγνώμη σας δείχνετε να κατανοείτε τη θέση του και να σέβεστε τα συναισθήματά του. Και αυτό από μόνο του βοηθάει πολύ για να δημιουργηθεί ο χώρος και η ευκαιρία να βρείτε μια καλή λύση και να έρθετε κοντά. Χρησιμοποιήστε τη συγγνώμη για να ξαναχτίσετε τις γέφυρες επικοινωνίας. Από εκεί και μετά… η ευκαιρία της αγάπης είναι και πάλι δική σας.

 Θέλει τέχνη η συγγνώμη 
Παρόλο που δεν υπάρχει μαγική συνταγή, τουλάχιστον ακολουθήστε κάποιες βασικές οδηγίες. Να είστε συγκεκριμένοι. Μην πείτε "Συγνώμη για όλα" αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Να είστε ειλικρινείς. Μην πείτε συγγνώμη με ύφος που λέει στο λέω για να το πω αν και δεν το εννοώ. Πάρτε την ευθύνη που σας αναλογεί. Είναι μάλλον αδαές να πιστεύετε ότι εσείς έχετε 100% δίκιο και ο άλλος 100% άδικο. Αποφύγετε τις κατηγόριες. Μην πείτε "Ζητώ συγνώμη, παρόλο που εσύ φταις που εκνευρίστηκα".

 Σιγουρευτείτε ότι το λέτε με τη σωστή έκφραση στο πρόσωπο και το σώμα σας
 Εάν η συγνώμη που ζητάτε δεν έχει σχεδόν ποτέ το αποτέλεσμα που περιμένετε βεβαιωθείτε ότι όταν λέτε συγνώμη έχετε και το σωστό ύφος, το σωστό τόνο φωνής και τη σωστή στάση σώματος. Δεν μπορεί να ζητάτε συγνώμη με σκληρό ύφος στο πρόσωπο και ειρωνική φωνή, ούτε να στέκεστε απρόσιτοι και στητοί σαν να είστε έτοιμοι για καβγά.

 Μη ζητάτε συγνώμη λέγοντας τη λέξη "αλλά" 
Είναι λάθος να ζητάτε συγνώμη μόνο και μόνο για να έχετε την ευκαιρία να "εξηγηθείτε" και να σας καταλάβουν. Η συγνώμη πρέπει να σταθεί μόνη της χωρίς περαιτέρω δικαιολογίες, αλλιώς χάνει τελείως την αξία της. Μην χρησιμοποιείτε τη λέξη "αλλά" όταν ζητάτε συγνώμη. Να θυμάστε ότι στις φράσεις, ότι προηγείται του "αλλά" δεν ισχύει, ότι έπεται του "αλλά" ισχύει. Ένα απλό παράδειγμα για να το κατανοήσετε και να το θυμάστε είναι: "Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη αλλά πρέπει να σου πω ότι εκείνη τη στιγμή ήμουν εκτός εαυτού με την απερισκεψία σου". Αυτό που στην ουσία λέτε στον σύντροφό σας είναι "Σου ζητώ συγνώμη χωρίς να το εννοώ. Αυτό που εννοώ είναι ότι είσαι τόσο απερίσκεπτος που είναι λογικό που σου έβαλα τις φωνές". Πετάξτε το "αλλά" από τις συγνώμες σας για να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

 Μη ζητάτε συγνώμη ελπίζοντας ότι θα ζητήσει και ο σύντροφός σας συγγνώμη
 Σε πολλές περιπτώσεις παίρνουμε την ευθύνη μας και ζητάμε συγγνώμη για κάτι κακό που συνέβη αλλά σταματάμε τη φράση μας περιμένοντας να ακούσουμε και τον σύντροφό μας να απολογείται. Καλό θα ήταν να διαχωρίσετε αυτά τα δυο και να έχετε την υπομονή να συζητήσετε κάποια άλλη στιγμή τα θέματα που χρειάζονται επίλυση. Η συγνώμη καλό είναι να είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη χωρίς να περιμένετε ανταλλάγματα και από τη μεριά του συντρόφου σας. Μπορείτε να κάνετε μία ωραία συζήτηση την επόμενη ημέρα και να βρείτε καλές λύσεις σε οποιοδήποτε θέμα έχει προκύψει.

 cosmo.gr